Confidenţialitate

Premierul Adel Abdel Mahdi: Asasinarea unui comandant militar irakian, o agresiune contra statului

Premier demisionar al Irakului, Adel Abdel Mahdi a avertizat, vineri, că raidul american în urma căruia a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani şi Abou Mehdi al-Mouhandis, un înalt oficial al forţelor paramilitare irakiene, va “declanşa un război devastator în Irak”.

Potrivit lui, asasinarea unui comandant militar care ocupa un post oficial este “o agresiune contra Irakului, statului, guvernului şi poporului său”.

Cei doi ai fost lichidați într-un atac cu dronă comis, în noaptea de joi spre vineri, în vecinătatea aeroportului din Bagdad, in ordinul președintelui american Donald Trump.

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei a promis să “răzbune” moartea lui Qassem Soleimani, unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian, care a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Gărzilor iraniene a anunțat că “SUA și Israelul [aliatul acestora în Orientul Mijlociu – n.r] vor primi un răspuns dur”.

Înfiinţate în 2014, pentru a lupta contra ISIS, Forţele Mobilizării Populare conduse de Abou Mehdi al-Mouhandis au fost recunoscute oficial de Bagdad ca trupe millitare independente care răspund direct premierului.

În acest context tensionat, Statele Unite le-au cerut cer cetățenilor americani să părăsească de urgență teritoriul irakian. Paza ambasadei din Bagdad a fost întărită.

Șefa Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a convocat o reuniune de urgență pe tema atacului în care a fost ucis Qassem Suleiman, care a contribuit, în timpul vieții, la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Barilul de țiței s-a scumpit până la pragul de 69 de dolari, cel mai ridicat nivel al ultimelor 3 luni și jumătate. Investitorii se tem de izbucnirea unui conflict armat între SUA și Iran.

Iranul este al 6-lea exportator de petrol al lumii.

Relațiile dintre Washington și Teheran s-au degradat în timpul administrației lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordul internațional pentru controlul programului nuclear iranian, stârnind îngrijorare internațională. Înțelegerea fusese parafată de Barack Obama, fostul președinte american.

Ca formă de presiune, Donald Trump au înăsprit sancțiunile economice impune Republicii Islamice.