Premierul a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ pentru criza vaccinurilor

Premierul Sorin Grindeanu a cerut, vineri, constituirea rapidă a unui grup operativ, format din reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţilor profesionale, ai asociaţiilor şi societăţii civile, care să găsească soluţii imediate pentru criza vaccinurilor, precum şi pentru preîntâmpinarea unor situaţii similare în viitor, afirmând că este responsabilitatea Guvernului să găsească soluţii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri şi că ”nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite”.

“Este responsabilitatea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Sănătăţii, să găsim soluţii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putemimpune prin lege obligativitatea vaccinării, atâta vreme cât nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin”, a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu.

Grindeanu şi-a exprimat ”toată deschiderea” să modifice legislaţia în regim de urgenţă şi a cerut Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţilor societăţilor profesionale, asociaţiilor şi societăţii civile să vină, într-un timp cât mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a arătat că va propune constituirea Unităţii de management a Programului de vaccinare, în cadrul Ministerului Sănătăţii, structură care va avea mandatul să asigure achiziţionarea continuă şi la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare. Măsura va fi promovată înainte de adoptarea proiectului Legii vaccinării, printr-o Hotărâre de Guvern.

“Este momentul să acţionăm repede, ţintit. Nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite. Cred că se impune să vorbim şi despre prevenţie şi despre educaţie pentru sănătate, iar aici medicii de familie au un cuvânt important de spus”, a subliniat premierul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS