Premieră: Coregraful GIGI CĂCIULEANU prezintă „L’Om DAdA” la Teatrul Național București / 100 de ani de Dadaism

Vineri, 11 martie 2016, coregraful și regizorul GIGI CĂCIULEANU prezintă cel mai recent spectacol al său, „L’Om  DAdA” , în rubrica „Sus cortina!”, la Europa FM, de la ora 16.50. Premiera are loc în seara de 11 martie, la ora 19.00, în Sala Atelier a TNB. Următoarele două reprezentații sunt programate în serile de 12 și 13 martie.

***

În 2016 se împlinesc 120 de ani de la naşterea celui care a făcut să se nască dadaismul universal: Tristan Tzara (n.16 aprilie 1896). La doar 20 de ani, el revoluționa arta modernă prin lansarea Manifestului dadaist. Pentru că în 2016 acest curent artistic împlinește 100 de ani, Teatrul Național București marchează centenarul cu un spectacol în premieră, „L’Om  DAdA”.

Este un spectacol coregrafic pus în scenă de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful  Gigi Căciuleanu, pe ”decupaje” din textul lui Tristan Tzara, „Omul aproximativ”. Gigi Căciuleanu îl are ca partener în spectacol pe Lari Giorgescu, actor al Teatrului Național București.

Gigi Căciuleanu, la „Sus cortina!”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


“… ce poate fi mai aproximativ decât omul, decât fiinţa umană…decât destinul său…destinele sale…

… omul aruncat în lume la întâmplare… prins în pânza de păianjen a incertitudinilor planetare…a geografiei… a geografiilor… a istoriei… a istoriilor…

… poate doar mişcarea-mişcările… gestul-gesturile, fibrele corpului… imperceptibilele schimbări în muşchii feţei… trecere de nori pe ecranul existenţei… să-l mai scoată pe om din aproximaţie… să încerce să-i descifreze incerta şi fragila fiinţă…

…dar la ce bun?… de ce să nu-i lăsăm omului privilegiul de a-şi dansa viaţa cu incertitudinea… incertitudinile… sale…” Gigi Căciuleanu


Premiera „L’Om  DAdA” va fi prezentată la sala Atelier a Teatrului Național București pe 11, 12 și 13 martie – iar din săptămânile următoare va intra în programul stagiunii 2015-2016 TNB. ”Fără actorul Lari Giorgescu nu puteam face acest spectacol”, mărturisește maestrul Gigi Căciuleanu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Evenimentele prin care vor fi marcați cei 100 de ani trecuți din momentul lansării curentului dadaist vor continua la Teatrul Național București, spune Adriana Popescu, director de comunicare & strategii culturale, TNB:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Actorul Lari Georgescu, aflat la a patra colaborare cu Gigi Căciuleanu, declara într-un interviu acordat publicației „Observator Cultural” (interviul integral, AICI):

„Spectacolul L’om dada este, pentru mine, o încununare a celorlalte întîlniri pe care le-am avut pînă acum cu Gigi Căciuleanu. Este deja al patrulea spectacol la care lucrează cu mine. În primul rînd, este un spectacol care are la bază textul lui Tristan Tzara, Omul aproximativ, şi sînt uimit de cît de dadaişti sîntem cu toţii, de cele mai multe ori fără să ştim. Aşa se face că am fost cucerit imediat de propunerea lui Gigi şi că sînt foarte entuziasmat. Cred că şi spectactorii se vor regăsi şi că le va face mare plăcere acest spectacol care se va juca începînd cu 11, 12 şi 13 martie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional.” Lari Giorgescu, actor, Teatrul Național București

lari-giorgescu-436572l(foto: Lari Giorgescu, Cinemagia.ro)

Dadasimul, curent artistic de avangardă, a fost lansat la Zurich, în 1916, de către un grup de artiști și scriitori, printre care și românii Tristan Tzara și Marcel Iancu. Ei s-au reunit în așa-numitul “Cabaret Voltaire”, fondat de ei.

Numele curentului a fost dat după un cuvânt, “dada”, găsit întâmplator într-un dicționar.

Dadaismul s-a manifestat în artă și literatură ca un act de revolta împotriva valorilor burgheze și limbajului tradițional al artei. Grupul de artiști, care a câștigat, cu timpul, tot mai mulți adepți, promova o nouă estetică, independența absolută a individului.

Din Elveția, Dadaismul s-a extins în Franța și în Germania.


 

Echipa de producție: Centrul de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava, în colaborare cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company și Fundația Art Production.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român.

large_Afis_bun

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS