Confidenţialitate

Premier desemnat, Ludovic Orban are programate, vineri, negocieri cu USR

Președinte Partidului Național Liberal are, vineri, o nouă rundă de negocieri cu partidele politice, în vederea susținerii formulei sale de guvern.

Întâlnirea PNL-USR sunt programate, la Parlament, începând cu ora 13.00.

Ludovic Orban a avut tratative politice, miercuri și joi cu UDMR, ALDE, Pro România și PMP, notează Mediafax.

Călin Popescu Tăriceanu i-a prezentat lui Ludovic Orban cele 12 condiții pe care ALDE le impune pentru susținerea noului guvern. Printre acestea se numără formarea unui guvern monocolor, menținerea cotei unice de impozitare, dar și o restructurare guvernamentală. Totodată, ALDE cere reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură.

Kelemen Hunor a afirmat, joi, după negocierile purtate cu premierul desemnat Ludovic Orban, că nu i-a promis acestuia sprijin pentru formarea noului guvern, deoarece relația dintre UDMR și PNL este la un nivel scăzut. Liderul UDMR a adăugat că discuțiile vor continua.

Și Victor Ponta, a declarat, joi, după discuția cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că „discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul”. ”Nici vorbă de așa ceva”, a ținut Ponta să puncteze. El a spus că le-a cerut liberalilor să prezinte bugetul pe 2020.

Pe de altă parte, premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că negocierile de joi au fost pozitive.

El a avut discuții miercuri și cu PMP.

Eugen Tomac a afirmat că au existat puncte de vedere comune, iar liberalii par deschiși la condițiile PMP pentru susținerea noului Executiv, însă măsura implicării acestora într-un Guvern PNL rămâne de discutat.

Potrivit liderului PNL, ultima rundă de negocieri va avea loc marți sau miercuri.

Ludovic Orban a declarat, miercuri, că există echipe de negociere care vor avea discuții și cu PSD, atât la nivelul celor două Camere, cât și individual, cu parlamentarii care se vor arăta dispuși să susțină Executivul PNL.

Surse din interiorul PNL, au declarat pentru MEDIAFAX, că prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, se bazează până în acest moment pe 218 de aleși la votul de învestitură din plenul reunit al Parlamentului. Astfel, 95 de voturi sunt de la PNL, 30 de la UDMR, 40 de la USR, 20 de la ALDE, 18 de la PMP, precum și 15 voturi de la minorități.