Confidenţialitate

Prejudiciu de peste 25 de milioane de lei, produs statului de 29 de firme

Inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au identificat un circuit fraudulos, format din 29 de firme, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 25 de milioane de lei, prin reducerea impozitului pe profit şi deducerea nelegală a TVA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de oficialii ANAF, în urma unor activităţi de verificare, s-au descoperit tranzacţii fictive între 29 de întreprinderi, majoritatea având activități de tip fantomă.

„Aceste firme nu pot proba realitatea achiziţiilor, nu deţin bunuri în patrimoniu, nu au depus declaraţii fiscale sau declaraţiile depuse nu reflectã situaţia realã, nu deţin spaţii de depozitare, nu sunt înregistrate cu personal angajat, nu deţin mijloace de transport şi nici contracte de prestãri servicii de transport înregistrate în contabilitate şi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni economice fictive şi solicitarea de deduceri fiscale”, anunţă ANAF.

În acest grup fraudulos au fost introduse şi firme care aveau rol doar de tranzit, beneficiarii finali derulând operaţiuni economice fictive.

S-a constatat că o parte dintre întreprinderi au fost incluse și în circuite economice frauduloase investigate anterior.

În acest caz, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru a stabili dacă este vorba despre infracţiuni economico-financiare.