Pregătiri pentru Mica Unire

În toată țara, se fac pregătiri pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române.

Cele mai importante manifestări au loc la Iași și Focșani – unde au fost invitați și președintele Klaus Iohanis și primul ministru, Dacian Cioloș. Dincolo de spectacole folclorice, parade militare și focuri de artificii, participanții vor fi așteptați și cu plăcinte, fasole cu cârnați și ceai cald.

În principalele orașe din țară, participanții vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii. Asta se va întâmpla chiar și în Gara de Nord, care va fi decorată în culorile tricolorului.

La Iași, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, statuia lui „Alexandru Ioan Cuza” din Piaţa Unirii a fost lustruită de angajaţii primăriei, iar mai multe ghivece cu flori şi brazi au fost aduse în zonă. Duminică, la Iași: spectacol folcloric, parade militară și cinci mii de plăcinte moldoveneşti, care vor fi împărțite participanților. Seara – deja tradiționala retragere cu torțe a militarilor.

La Focșani sunt  așteptați în Piața Unirii circa 5000 de persoane  – atât pentru Hora Unirii, cât și pentru fasole cu cârnați. În timp ce la Cluj ceremonia militară și cea religioasă anunțată pentru duminică va avea loc  lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din centrul orașului, iar seara sunt programate un spectacol folcloric și foc de artificii.

La ora 12.00, o locomotivă îmbrăcată în roșu, galben și albastru va anunța plecarea trenului din București până la Iași, acolo unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza a făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românescă,  numită și Mica Unire.