Prefectul Capitalei: Am semnat la miezul nopții ordinul de evacuare din Piața Victoriei

Prefectul Capitalei anunță că, pe 10 august, la protestul DIASPOREI, a dat ordinul de intervenție pentru evacuarea manifestanților din Piața Victoriei la miezul nopții.

Speranța Cliseru a făcut declarația la Senat, unde ar fi trebuit să fie audiată azi. Doamna prefect îi contrazice pe jandarmi, care spuneau că ordinul de intervenție a fost dat ba la ora 20.00, ba la ora 23.00.

Referindu-se la ora la care a semnat documentul de restabilire a ordinii publice în Piaţa Victoriei şi la eventuale regrete după semnarea acestui ordin, Speranţa Cliseru a declarat:
„Cred că era după 12 noaptea. (…) Nu am ce să regret pentru că acel ordin respectă întru totul legislaţia. Eu mi-am făcut datoria împreună cu cei din conducerea Jandarmeriei. (…) Când jandarmii sunt atacaţi, ei au voie să acţioneze şi fără ordin de la prefect”.

De menționat: intervenția în forță a jandarmilor a avut loc puțin după ora 23.00, așadar înainte ca ordinul să fie semnat, cum spune doamna prefect.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Speranța Cliseru ar fi urmat să fie audiată în Comisia pentru Apărare din Senat – dar nu s-au reunit suficienți parlamentari pentru ca audierea să poată avea loc.

Ea a povestit, însă, jurnaliștilor, ce s-a întâmplat în noaptea de 10 august:

„Am fost în locul în care am fost convocată. Am venit cu maşina, am intrat într-o clădire şi apoi am plecat de acolo cu maşina acasă. Nu m-am deplasat prin Piaţă. În timpul manifestărilor nu am luat legătura cu doamna ministru (al Afacerilor Interne – n.r.). Am discutat cu doamna ministru mult mai devreme, de manifestaţie. (…) Informaţiile au fost cele furnizate de Jandarmerie, care spuneau că trebuie restabilită ordinea publică la acel moment. (…) Ordinul este de evacuare a Pieţei, de restabilire a ordinii publice. Jandarmeria a procedat strict conform cu atribuţiile lor. Nu a avut niciun ordin greşit. Că au fost nişte cazuri izolate sau ceea ce s-a întâmplat acolo…, dar Jandarmeria a făcut ceea ce trebuia să facă, conform legii Jandarmeriei. Am văzut imaginile pe care le-aţi văzut şi dvs, nu am văzut nimic altceva, că nu a fost vreo dotare specială. Eu nu m-am aflat în centrul de comandă. (…) În centrul mobil au fost persoanele care trebuiau să fie. Eu m-am aflat într-o clădire care aparţine de Guvern, dar nu clădirea Guvernului, în spatele Pieţei. Mai erau şi colegi de la Jandarmerie. Eu nu am beneficiat de fluxul informaţional intern”, a precizat Speranţa Cliseru.

Ea a susţinut că nu i s-a dat niciun ordin şi că nu a fost în Piaţa Victoriei în data de 10 august.

„Nu mi-a dat mie nimeni niciun ordin. Şeful de operaţiuni a mai venit, a mai plecat. Nu am cerut o verificare pentru că în acele momente eu nu aveam posibilitatea să cer verificări suplimentare, era şeful de operaţiuni care ştia ce are de făcut. Un om pregătit, care a ştiut să aplice legislaţia. El a acţionat gradual, aşa cum scrie la lege. După părerea mea, dânşii au respectat gradual tot ceea ce aveau de făcut. Dacă au fost câteva cazuri în care cineva a făcut nişte excese sau ce au făcut dumnealor, nu vreau să mă pronunţ, pentru că nu eu judec lucrurile acestea… Eu nu ştiu cine a intrat şi cine a ieşit din centrul mobil”, a completat Cliseru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS