Confidenţialitate

Predoiu cere intensificarea luptei contra traficului de persoane

Ministrul Justiţiei le-a cerut procurorului general şi şefei DIICOT să continue ‘impulsionarea’ procurorilor în anchetarea fenomenului de trafic de persoane.

Potrivit unui comunicat, Cătălin Predoiu s-a întâlnit, luni, cu Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu.

Discuția a făcut parte din consultările periodice pe care ministrul Justiţiei le-a avut în legătură cu acest subiect cu procurorul general interimar şi ulterior cu procurorul general, încă de la preluarea mandatului de ministru la sfârşitul anului 2019.

‘Pentru Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, combaterea traficului de persoane şi a crimei organizate continuă să fie şi vor rămâne mult timp o prioritate, stabilită încă de la preluarea mandatului, în noiembrie 2019. Am cerut procurorului general şi procurorului-şef DIICOT să impulsioneze şi mai mult procurorii în anchetarea şi inculparea fenomenului de trafic de persoane şi crimă organizată. Am solicitat să abordeze acest efort cu combativitate, creativitate şi foarte asertiv instituţional’, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

El a adăugat că eficienţa anchetelor în cazul traficului de persoane şi crimei organizate depinde esenţial şi de informaţiile primite din mediul infracţional, de cooperarea DIICOT cu Poliţia locală şi naţională, cu alţi parteneri interni şi externi.

‘Cer Parchetelor să confrunte interlopii şi traficanţii de persoane cu toate ‘armele’ de investigaţie din ‘dotare’, să-i hărţuiască şi să îi atace procedural constant, până la inculparea şi condamnarea lor. Fenomenul criminologic al traficului de persoane, ca şi cel al crimei organizate, este subiect al competenţelor integrate ale mai multor instituţii, fiecare piesă din sistem are importanţa ei. Ancheta grupurilor de crimă organizată este complexă, presupune mijloace de probă combinate, tehnici speciale, inclusiv ofiţeri acoperiţi, supraveghere audio-video şi durează. Sunt convins însă că, pe termen mediu, se vor vedea şi rezultatele eforturilor intense care se fac de câteva luni încoace. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că doar combaterea fenomenului de către Poliţie şi Parchete, inclusiv cele specializate, nu este suficientă pentru rezolvarea completă a problemei’, a susţinut Predoiu.

Totodată, ministrul Justiţiei a afirmat că este nevoie de o creştere a integrităţii în administraţie şi politică, pentru a preveni şi înlătura, după caz, orice posibilă legătură dintre mediile interlope şi zone din politică, administraţii locale sau ale instituţiilor de stat.

‘Este nevoie, de asemenea, de prevenţie prin educaţie în şcoli, pentru a avertiza minorii şi adolescenţii asupra metodelor prin care lucrează traficanţii şi membrii crimei organizate. Se impune un război total contra lor’, a conchis și ministrul Predoiu.