Confidenţialitate

Precizări ale Ministerului Sănătății față de știrea despre dezinfectanții diluați

Ministerul Sănătății face noi precizări despre dezinfectanții diluați. Astfel, ministerul precizează că Inspecția Sanitară de Stat a cerut inspectorilor din DSP Galați și Ilfov controale la doi producători iar în trimestrul doi din anul trecut și primul trimestrul din acest an au fost retrase de pe piață 124 de produse biocide.

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății a cerut, luni, inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galați și DSP Ilfov efectuarea de controale la producătorii SC Grande Gloria Production SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL.

Cu privire la avizare/autorizare și control, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății precizează că produsele biocide (22 de tipuri, inclusiv dezinfectanți pentru suprafețe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) sunt puse pe piață în baza unui aviz/autorizație emis/ă de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Național al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacității (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate. Aceste eficacități sunt specificate în aviz/autorizație.

Inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deținătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unități sanitare, unități de învățământ, cabinete de înfrumusețare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informațiile din avize și/sau autorizații (concentrații, timpi de acțiune, eficacități etc.), precum și informații privind fișa cu date de securitate. De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerințelor privind siguranța și calitatea produselor biocide, furnizarea substanței/substanțelor active, evidențele și raportările.

În trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, și 58 de avertismente.