PRAHOVA: Topor vechi de 3000 de ani găsit de un căutător de comori

Un topor din bronz, vechi de aproximativ 3000 de ani, a fost descoperit de un căutător de comori într-o zonă împădurită aflată la marginea localității prahovene Băicoi.

Tânărul care a găsit obiectul spune că nu este interesat de nicio recompensă şi l-a predat autorităţilor.

Dacă l-ar fi vândut pe piața neagră, ar fi obținut cel mult 100 de euro, spun arheologii.

Cătălin Dumitran, tânărul care a găsit toporul din bronz, este căutător de comori autorizat, iar descoperirea a făcut-o chiar a doua zi de Paște.

A mers în pădurea aflată în imediata apropiere a pârâului Dâmbu care traversează orașul Băicoi și, cu ajutorul unui detector de metale, a început să caute pe malul apei mai mult pentru a încerca aparatul recent cumpărat.

A avut noroc însă și a descoperit o piesă rară, din bronz, care pare a fi un topor celt vechi de aproximativ 3000 de ani.

Bărbatul a luat imediat legătura cu primarul localității, iar acesta din urmă l-a predat la Muzeul Județean de Istorie din Ploiești unde urmează să fie expertizat și apoi expus.

Alin Frânculeasa, arheologul muzeului din Ploiești, spune că toporul are o valoare de patrimoniu, iar pe piața neagra obiectul nu valorează mai mult de câteva sute de lei.

Expertul susține că cel mai probabil toporul a fost pierdut de un vânător, pentru că în zonă nu există date că, în urmă cu 3000 de ani, ar fi existat o așezare omenească lângă orașul Băicoi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare