Poziția Rusiei în scandalul de dopaj de stat: Rodcenkov i-a dopat personal pe sportivi

Rusia a găsit vinovatul pentru acuzațiile de dopaj de stat în urma cărora a pierdut 11 dintre medaliile cîștigate la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Comisia rusă de anchetă desemnată să investigheze cazul îl indică tocmai pe Grigori Rodcenkov, cel care a declanșat uriașul scandal de corupție și pe ale cărui dezvaluri se bazează acuzațiile împotriva Rusiei.

Fost șef al laboratorului antidoping de la Moscova, Rodcenkov a fugit în Statele Unite ale Americii în 2016. El declara atunci că se teme pentru viața lui, după ce doi foști colegi de-ai săi au murit în mod subit.

Acum comisia rusă de anchetă susține că Rodcenkov i-a dopat personal pe sportivii ruși depistați pozitiv și a manipulat rezultele testelor. Rusia respinge în continuare orice acuzație privind existența unui sistem de dopaj organizat de stat.

Comitetul Internațional Olimpic discută în această perioadă mai multe variante de sancționare a Rusiei la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Printre propunerile luate în calcul se numără interzicerea delegației ruse la ceremonia de deschidere de la Pyeongchang sau participarea sportivilor ruși sub drapel neutru.

Oficialii ruși amenință că vor boicota Jocurile din Coreea de Sud în cazul impunerii unor astfel de sancțiuni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS