Poveştile din spatele Maratonului București: Ștefănel, Andrei și Norocel: trei prieteni pentru o singură cauză

După ce, la începutul anului, au format împreună echipa RxRun, alergând la proba de ștafetă a Semimaratonului București, Ștefănel, Andrei și Norocel se pregătesc să participe, pe 9 octombrie, la Maratonul București în cadrul Team HOSPICE. O nouă încercare motivată de aceeași cauză: îngrijirea paliativă, la HOSPICE Casa Speranței, a copiilor și adulților care suferă de boli incurabile.

Cei trei prieteni lucrează împreună la Secția de Radioterapie din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din București.

„De HOSPICE am auzit la locul meu de muncă și faptul că acolo se prețuiește fiecare clipă de viață m-a atras ca un magnet. Așadar, bogăția faptelor este bogăția sufletului” spune Norocel Bocănială, asistent medical principal în secția de radioterapie a Spitalului Militar Central.

„De curând, am participat la semimaratonul Galațiului, unde am alergat 21 km purtând la piept dar și la suflet poza lui Filip Dorobăț, copilul unei bune prietene, care suferă de tetraplegie spastică. În astfel de situații, zâmbetul unui copil este cel mai bun leac pentru suflet”, continuă el.

Și colegul său Ștefănel Vlad cunoaște HOSPICE datorită profesiei.

„Am auzit de HOSPICE Casa Speranței Brașov în 1999, când eram medic rezident radioterapie la Institutul Oncologic București și am participat la un curs de inițiere în îngrijiri paliative pentru medici.

Ulterior am obținut și o competență în îngrijiri paliative și acum, ca formator, particip în colaborare cu HOSPICE la Programul de Atestat în Îngrijiri Paliative pentru medici, coordonând Centrul București” spune el. Ștefănel are 46 de ani, este medic primar radioterapie și conduce secția de Radioterapie din cadrul Spitalului Militar Central.

„Îmi place alergarea. În ultimii ani am încercat, treptat, să alerg distanțe din ce în ce mai lungi, iar anul acesta mă pregătesc pentru primul semimaraton din viața mea. Motivația a venit, recunosc, de la soția și baiatul meu, care sunt, de asemenea, pasionați de sport, soția mea practicând alergările pe distanțe mai lungi (maraton și semimaraton), iar fiul meu fiind pasionat de ciclism și triatlon” povestește Ștefănel.

„Privesc bunătatea ca pe o frumusețe în cea mai bună stare. Consider că ea bate la ușa fiecăruia, iar bun este cel care deschide. Este uimitor să vezi cât de puternic devii atunci când lupți pentru binele cuiva. Nu trebuie să te antrenezi special pentru aceste acte de generozitate, însă, dacă nu ai nici un pic de caritate în inimă, atunci suferi de o afecțiune cardiacă gravă” mărturisește și Norocel.

„Am postat pe Galantom (http://hospice.galantom.ro/stefanelvlad2) povestea echipei noastre RxRun, scopurile pentru care alergăm și modul în care vrem, prin participarea noastră la competiție, să ajutăm la strângerea de fonduri în beneficiul pacienților HOSPICE. Inițiativa noastră, la fel ca în primăvară, a avut răsunet, avem donații din partea prietenilor, altor pacienți, membrilor de familie ai pacienților, dar și din partea unor persoane care nu și-au dezvăluit identitatea, dar cărora le mulțumim”, explică Ștefănel.

Alte câteva sute de alergători le urmează exemplul și vor participa, pe 9 octombrie, în cadrul Team HOSPICE, la una din cele patru curse ale Maratonului București: cursa populară, ștafetă, semimaraton și maraton.

Înscrierile care se fac pe http://team.hospice.ro se vor încheia pe 23 septembrie

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS