Confidenţialitate

Povești de Iubire: Hurrem și Suleyman Magnificul

Dragostea chiar poate face minuni. De exemplu, poate face ca sclavii să devină capete încoronate. Exact așa s-a întâmplat cu cea care a rămas în istorie cu numele de Sultana Hurrem.

Nu se știu prea multe despre prima parte a vieții celei care avea să devină una dintre cele mai puternice femei din Imperiul Otoman. E clar că s-a născut în Ucraina de astăzi și că, pe când era adolescentă, a fost răpită de tătarii care au năvălit în satul ei.

Apoi, a fost vândută (în mod sigur, pe bani frumoși) în Imperiul Otoman, unde a ajuns în haremul sultanului Suleyman Magnificul.

Se prea poate ca numele ei real fi fost Anastasia, în vreme ce Roxelana ar fi fost doar o poreclă legată de regiunea în care s-a născut. Cert e că în harem, sultanul i-a spus Hurrem.

În traducere aproximativă, ar însemna „cea veselă”. În mod cert, era o femeie frumoasă. Altfel nu ar fi ajuns în harem, dar pe Sultan l-a cucerit cu felul ei de a fi.

De altfel, un diplomat italian scria pe atunci că: “Sultanul este atât de îndrăgostit de ea, încât refuză să fie cu vreo altă femeie în afară. Niciunul dintre predecesorii săi nu a făcut așa ceva, lucru neauzit la turci care au obiceiul de a avea nenumărate femei”.

De la Hurrem și Suleyman Magnificul ne-au rămas multe scrisori de dragoste. Pe cea care i-a fost adusă ca sclavă, sultanul o numea “averea mea, lumina Lunii mele, cel mai sincer prieten al meu, însăși existența mea, singura mea iubire sau cea mai frumoasă dintre frumoase”.

În contrast cu obiceiurile vremii, Suleyman s-a căsătorit cu Hurrem, devenind singurul sultan din istoria Turciei medievale care şi-a luat nevastă. Ajunsă sultană, Hurrem a finanțat ridicarea mai multor moschei, şcoli, băi publice și spitale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Doppelherz Kollagen Beauty.