Confidenţialitate

Povestea numelui bisericii „Sfântul Nicolae dintr-o zi”. Preotul Vasile Ioana: „A fost un fapt extraordinar făcut de un om” | VIDEO

Preotul Vasile Ioana a fost invitat într-o ediție specială de Vinerea Mare a emisiunii România în Direct. Parohul bisericii „Sfântul Nicolae dintr-o zi” a explicat la Europa FM de ce poartă biserica acest nume.

„Maria Brâncoveanu, această minunată domniță româncă, mamă a 11 copii, are niște străbuni minunați. Neagoe Postelnicul – a vrut să facă o biserică într-o singură zi ca să ajungă domn. A vrut el să facă ceva special pentru Dumnezeu și a făcut o bisericuță micuță, nu mare că biserica „Dintr-o zi” de dinainte de aceasta era micuță, făcută într-o zi, iar Maria Brâncoveanu a dărâmat-o pe aceea și a ridicat una frumoasă cum este asta, dar numele a rămas până azi”, a explicat preotul Vasile Ioana.

Preotul Vasile Ioana: „A fost un fapt extraordinar făcut de un om”

„Nu a ajuns el domn, dar nepoata lui a fost domniță – cea care reușește să dea prima proclamație pentru români. Românii intraseră într-o depresie generalizată după moartea lui Brâncoveanu în 1714 și nu au mai vrut să muncească câmpul pentru turci.

Erau supărați pe turci de moartea celor 4 copii și a lui Brâncoveanu și nu mai voiau să muncească și Maria Brâncoveanu, adusă de Mavrocordat înapoi, ea scrie o scrisoare către români și zice: <<Dragi români, întoarceți-vă la munca câmpului și cinstiți-l pe bărbatul meu – Constantin Vodă Brâncoveanu – prin muncă>>”, a mai povestit preotul Vasile Ioana.

Preotul Vasile Ioana, despre domnița Maria Brâncoveanu: „Cred că va fi canonizată sfântă”

Cătălin Striblea: Se păstrează ceva din memoria ei?

Preotul Vasile Ioana: „Da, avem pictura veche și simțim prezența ei pentru că ea a adus osemintele lui Brâncoveanu și le-a așezat în biserică Sfântul Gheorghe de la kilometrul 0 și acolo sunt osemintele lui Constantin Brâncoveanu și a păstrat memoria lui Brâncoveanu.

A făcut lucruri extraordinare cu nepoții și familia ei, care au dus mai departe numele. Cred că va fi canonizată sfântă pentru că a avut foarte multe daruri de la Dumnezeu și a fost o mamă extraordinară, așa cum sunt mamele românce”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Preotul Vasile Ioana: „Nu venim la biserică să ne meargă mai bine. Este greșit. Noi în biserică asumăm crucea” | VIDEO