Povestea lui Robinson Crusoe se reinventeaza intr-o varianta moderna

Un australian şi un englez s-au convins că au avut destul parte de civilizaţie.

Aşa că acum, fiecare dintre cei doi şi-a ales să îşi continue viaţa, unul pe o insulă pustie din Panama, celălalt, pe coasta de nord-est a Australiei.

Australianul David Glasheen trăieşte singur pe o insulă, de 21 de ani. Companie îi ține doar câinele său.

După ce a pierdut 10 milioane de dolari într-o singură zi la bursă, casa i-a fost luată, soția l-a parasit, iar cu ultimii bani a cumpărat pământ în Restoration Island.

Aici a învăţat cum să cultive legume şi chiar să-şi producă singur berea. Cu toate că-şi iubeşte viaţa din paradis, recunoaşte că se simte singur câteodată. Acum câţiva ani, a apelat la un site de matrimoniale pentru a-şi găsi dragostea. Deși a primit sute de mesaje, norocul nu i-a suras.

Se ocupă în continuare de acţiuni şi de bursă, folosindu-se de un cont online. David are insa un proces cu autoritățile din Queensland, care încearca să îl evacueze de pe insulă, pentru ca nu și-ar fi onorat obligatia fata de guvernul australian.

Una dintre condiții era, ca în 43 de ani, să dezvolte pescuitul în zonă și să construiască, alături de asociații săi, unități de cazare evaluate la 131.000 de dolari. Sunt oameni care au creat chiar și o pagină de Facebook prin care îl susțin moral pe Robinson Crusoe modern.

O altă variantă care pare desprinsă din paginile celebrului roman al lui Daniel Defoe este cea a englezului Ian Usher, în vârstă de 50 de anI, care s-a refugiat pe o insulă pustie din Panama.

Plictisit de viața sa din Anglia, divorțat și sătul de problemele de la locul de muncă, Ian a vândut absolut tot ce deţinea în 2008.

Cu 250.000 de dolari în buzunar, britanicul și-a construit pe insulă o căsuță de lemn, în care locuiește acum cu prietena sa. Casa nu are curent electric și apă. Ian crește 10 găini și o dată la 10 zile, pleacă cu barca în cel mai apropiat oraș pentru aprovizonare. Majoritatea timpului și-l petrece muncind pământul sau la plajă.

Aventurierul se declară fericit cu noul lui stil de viață.