Confidenţialitate

Povestea de dragoste dintre două berze din Croația continuă pentru al 17-lea an consecutiv VIDEO

Klepetan, un mascul de barză, parcurge începând din 2002 peste 14.000 de kilometri în fiecare an pentru a fi alături de perechea lui care trăieşte în Croaţia, Malena, obligată să rămână pe sol după ce a fost împuşcată într-o aripă de un vânător şi salvată apoi de un locuitor din satul Brodska Varos.

În acest an, masculul a sosit pe 29 martie, după un zbor foarte lung din Africa de Sud până în acest minuscul sat din estul Croaţiei, unde cuibăreşte Malena – scrie Agerpres, citând AFP.

Femela a fost descoperită împuşcată într-o aripă în 1993 pe marginea unui lac de Stjepan Vokic, un localnic în vârstă de 71 de ani.

Îngrijitor la şcoala din Brodska Varos, Stjepan Vokic are grijă de atunci de Malena şi asistă din 2002 la întoarcerea în fiecare an a lui Klepetan, care a fost echipat cu un inel de monitorizare pentru ca specialiştii croaţi să poată să îi urmărească deplasările. Fidelitatea celor două berze le-a ajutat să devină veritabile vedete în Croaţia.

Stjepan a numărat până acum 62 de pui care au eclozat în urma împerecherii dintre Malena şi Klepetan, al cărui nume face trimitere la sunetele scoase de ciocurile berzelor.

Construind un acvariu, un cuib pe măsură, la care se ajunge urcând pe o pasarelă, şi un sistem de încălzire, Stjepan Vokic a dorit să creeze “o Africă improvizată” pentru Malena.

“O duc să pescuiască, întrucât nu pot să o duc în Africa. Ne uităm împreună la televizor”, a declarat septuagenarul croat.

După ce îşi va învăţa să zboare următoarea serie de pui, Klepetan va pleca din nou la sfârşitul lunii august spre zone mai calde, în apropiere de Cape Town, la o distanţă de 14.500 de kilometri. Călătoria lui durează peste o lună.

Aproximativ 1.500 de perechi de berze sunt recenzate în Croaţia. Proclamat în 1994 “primul sat european al berzelor”, Cigoc primeşte 210 de berze, care cuibăresc pe acoperişuri sau în vârful stâlpilor de iluminat public. Numărul locuitorilor din acest sat croat este de două ori mai mic.