Postul TVR 1, somat de CNA pentru o emisiune la care a fost invitat Sebastian Ghiţă

Postul TVR 1 a primit joi o somaţie publică din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru o ediţie a emisiunii ”România 9” în care Sebastian Ghiţă a adus mai multe acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze postul de televiziune TVR 1 cu somaţie publică pentru ediţia emisiunii ”România 9” din data de 8 noiembrie 2016, în care radiodifuzorul a încălcat dreptul la propria imagine, informează instituţia.

Somaţia a fost formulată în baza art. 40 alin. (1) şi (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora: “(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

În partea a doua a emisiunii, invitatul, deputatul Sebastian Ghiţă, a formulat o serie de acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fără ca moderatorul, Ionuţ Cristache, să-i solicite acestuia dovezi.

De asemenea, nu s-a specificat dacă a fost solicitat Laurei Codruţa Kovesi un punct de vedere în legătură cu afirmaţiile acuzatoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS