Confidenţialitate

Dr. Mihaela Bilic, despre postul Paștelui: „Să încercați să faceți din post un exercițiu pentru a vă crește toleranța la foame” | VIDEO

Postul Paștelui a început pe 18 martie 2024 și se va încheia pe 4 mai 2024, cu o zi înainte de sărbătoarea Paștelui. Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și se spune despre el că este cel mai aspru dintre toate. În diferite tradiții, postul este asociat cu purificarea trupului și a minții – un lucru pe care îl menționează și medicul nutriționist Mihaela Bilic în emisiunea sa de la Europa FM „Frecvența Gustului”.

„Suntem în prima săptămână de post, vine Paștele și pentru Paște – ca să avem unde să băgăm toate bunătățile – trebuie să facem un pic de curățenie și spațiu în organism, așa că postul Paștelui este în plină desfășurare și este și subiectul emisiunii de azi. Una e să ținem post spre binele organismului, alta este să ținem post sătui fiind”, a spus Mihaela Bilic la Europa FM.

„Cred că trebuie să fii într-o anumită stare de spirit, într-o anumită atmosferă”

„Am ținut post la viața mea și când nu era post, dar am ținut post și așa drastic cum cred că se impune în prima și ultima săptămână de post – mai deloc cu mâncare. De vreo trei ori am ținut săptămâna înainte de Paște fără să mănânc nimic, doar cu lichide – m-am simțit extraordinar, dar cred că trebuie să fii într-o anumită stare de spirit, într-o anumită atmosferă și – foarte important – neispitit de cei din jurul tău cu produse alimentare, pentru că tare greu este să ții post când cei din jur mănâncă de dulce”, a mai explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM.

„Să încercați să faceți din post un exercițiu pentru a vă crește toleranța la foame”

„Deci, postul cred că presupune și din punct de vedere alimentar, dar și social un tip de retragere ca să poți să fii acolo în liniștea ta cu, gândurile tale și să duci la sfârșit acest exercițiu, care nu este nu este doar unul nutrițional este – cred eu – și unul psihologic. Eu în post vă sfătuiesc – și eu la rândul meu mi-am testat – să încercați să fie un exercițiu pentru a vă crește toleranța la foame și să vedeți că nu se întâmplă nimic dacă mâncăm mai rar”, a explicat Mihaela Bilic.

„Când luăm pauză de la ceva, ne bucurăm când ne întâlnim din nou cu acel ceva”

„Ideea postului – din punct de vedere religios – este să te confrunți cu foamea și să nu-ți mai fie simțurile satisfăcute așa cu plăceri lumești, asta ar fi prima condiție a postului. Să nu fii sătul, să nu fii în extaz culinar și da, să-ți lipsească acele produse, acele ingrediente, acea mâncare bună care te făcea să crezi că-ți este cuvenită și iată că e un dat și în felul acesta, luând o pauză de la toate produsele de origine animală, să le redescoperim cu mai multă bucurie cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Este un lucru pe care probabil l-ați experimentat și în alte segmente din viața voastră: când luăm pauză de la ceva – persoane, situații, experiențe, ingrediente, alimente – apoi ne bucurăm când ne întâlnim din nou cu ele, când avem din nou contact cu ele. Altfel, de prea mult bine câteodată ni se apleacă și nu mai apreciem”, a mai spus Mihaela Bilic la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cum recunoaștem mezelurile de calitate? Dr. Mihaela Bilic și Dana Pop, degustător acreditat de alimente, explică | VIDEO