Posta Romana ar putea fi preluata de un operator belgian de servicii postale

Compania Bpost s-a arătat interesată de achiziționarea a 51% din acțiunile Poștei, iar Ministerul pentru Societatea Informațională a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian. În perioada următoare, va începe negocierea contractului de privatizare.

Prima încercare de privatizare a Poștei Române a avut loc în 2013, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini, din cauza datoriilor uriașe ale Poștei: la sfârșitul lui 2013, se acumulaseră peste 770 de milioane de lei, potrivit ministerului Finanțelor.

După 6 ani de pierderi financiare, Poșta Română a încheiat anul 2014 pe profit.

Există însă un singur ofertant: operatorul belgian de servicii poștale, Bpost, companie în cadrul căreia statul belgian controlează 50,5 la sută din acțiuni, restul fiind în posesia unor investitori privați. Compania begiană îndeplinește cerințele din caietul de sarcini, iar în perioada următoare vor începe negocierile pentru preluarea celor 51% din acțiunile Poștei Române. În paralel, Ministerul pentru Societatea Informațională va converti în acțiuni datoriile Poștei către stat, ceea ce o va face mai atractivă. La final, ooperatorul belgian va depune o ofertă fermă de achiziționare a pachetului majoritar de acțiuni.