Confidenţialitate

Posibile efecte asupra României în cazul în care Marea Britanie votează pentru ieșirea din UE

Economia României nu va fi afectată dramatic în cazul în care britanicii vor vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană, crede directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre efectele posibile imediate sunt o creștere a cursului, mică însă, și o scădere a prețurilor acțiunilor românești.

Moneda națională ar putea să scadă, însă cu cel mult 1 la sută și oricum, Banca Națională va interveni, spune directorul editorial al Ziarului Financiar.

Între România și Marea Britanie schimburile comerciale au ajuns anul trecut la 3,6 miliarde de euro, un nivel record. România a exportat în Regatul Unit bunuri de peste 2,35 de miliarde de euro, în special din industria constructoare de mașini.

Dacă Marea Britanie va ieși din Uniune, ea ar putea crește anumite taxe la importuri, însă nu există  o strategie clară în acest sens.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Una din marile condiții puse de Londra Bruxellesului pentru a rămâne în Uniunea Europeană, a fost aceea ce a stabili singură câți și în ce condiții să păstreze sau să primească noi migranți.

În Marea Britanie sunt înregistrați peste  150 de mii de români , dintre care  cel puțin 5.000 sunt medici și asistenți medicali. Mulți au venit după ridicarea restricțiilor pe piața muncii.

De regulă, ei trimit bani acasă, iar copiii lăsați în România au dreptul la alocații oferite de statul britanic.

Cristian Hostiuc spune că în cazul impunerii unor restricții pe piața muncii, tot britanicii vor fi mai afectați decât românii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.