Confidenţialitate

Posibilă fraudă fiscală record în Danemarca

Trezoreria publică a Danemarcei a cerut o anchetă în ceea ce ar putea fi cea mai mare fraudă fiscală din istoria țării, de peste 800 de milioane de euro. Directorul institutiei a explicat ca in aceAsta vara a primit informații de la autoritățile unei alte țări, iar o ancheta proprie a întărit aceste suspiciuni, așa că a fost sesizata poliția.

 

 

Întrebat de France Presse, un purtător de cuvânt al fiscului a refuzat să dezvăluie numele țării în cauză.

Cazul se referă la câștiguri realizate de companii pe piața bursieră daneză, inclusiv dividende. Acestea sunt în mod normal impozitate cu 27%, dar convențiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite țări permit beneficiarilor cu sediul în aceste țări să li se ramburseze totul sau o parte a acestei taxe dacă ea există în alte țări.

O anchetă internă a Trezoreriei arată că “o vastă rețea de companii cu sediul în străinătate au solicitat aparent rambursarea taxelor pe dividende pentru participații fictive, pe baza unor documente false”. “Frauda estimată în materie de rambursare a fost calculată pe baza a 2.120 de cereri pentru un total de aproximativ 6,2 miliarde de coroane, adica 830 de milioane de euro, între 2012 și 2015, a precizat Trezoreria. Nici fiscul și nici poliția nu au vrut să dea detalii cu privire la companiile implicate.