Posibil atac cu clor în Siria

Rusia a denunţat o „provocare” după informaţiile privind un presupus atac chimic în regiunea Ghouta Orientală din Siria, unde o organizaţie neguvernamentală a raportat un caz de sufocare în urma unui bombardament al regimului.

„Există deja informaţii false în mass-media cu privire la utilizarea clorului în Ghouta Orientală. Responsabilii ruşi au avertizat că se pregătesc astfel de provocări; probabil vor exista noi informaţii false”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, ONG cu sediul la Londra, dar care dispune de reţea de surse informare pe întreg teritoriul Siriei, a raportat 14 cazuri de sufocare duminică, 25 februarie, iar un copil ar fi murit, după un bombardament al regimului sirian asupra regiunii Ghouta Orientală.

Regimul de la Damasc, care a dezminţit în repetate rânduri că ar fi utilizat arme chimice, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unor noi acuzaţii privind presupuse atacuri cu clor.

Ghouta Orientală, bastion al rebelilor la porţile Damascului, este vizată din 18 februarie de o ofensivă de amploare a forţelor guvernamentale, în care şi-au pierdut viaţa peste 500 de persoane.

Aceste cazuri noi de sufocare în urma unui presupus atac cu clor intervin în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie în care cerea un armistiţiu umanitar pentru 30 de zile pe întreg teritoriul Siriei, unde din 2011 are loc un conflict armat soldat cu peste 340.000 de morţi. 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS