Confidenţialitate

Posibil atac cu clor în Siria

Rusia a denunţat o „provocare” după informaţiile privind un presupus atac chimic în regiunea Ghouta Orientală din Siria, unde o organizaţie neguvernamentală a raportat un caz de sufocare în urma unui bombardament al regimului.

„Există deja informaţii false în mass-media cu privire la utilizarea clorului în Ghouta Orientală. Responsabilii ruşi au avertizat că se pregătesc astfel de provocări; probabil vor exista noi informaţii false”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, ONG cu sediul la Londra, dar care dispune de reţea de surse informare pe întreg teritoriul Siriei, a raportat 14 cazuri de sufocare duminică, 25 februarie, iar un copil ar fi murit, după un bombardament al regimului sirian asupra regiunii Ghouta Orientală.

Regimul de la Damasc, care a dezminţit în repetate rânduri că ar fi utilizat arme chimice, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unor noi acuzaţii privind presupuse atacuri cu clor.

Ghouta Orientală, bastion al rebelilor la porţile Damascului, este vizată din 18 februarie de o ofensivă de amploare a forţelor guvernamentale, în care şi-au pierdut viaţa peste 500 de persoane.

Aceste cazuri noi de sufocare în urma unui presupus atac cu clor intervin în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie în care cerea un armistiţiu umanitar pentru 30 de zile pe întreg teritoriul Siriei, unde din 2011 are loc un conflict armat soldat cu peste 340.000 de morţi.