Portorož, perla litoralului sloven

Litoralul sloven are aproximativ 40 de kilometri și patru stațiuni importante: Portorož, Piran, Isola și Koper. Dintre acestea, perla litoralului sloven este Portorož. Înseamnă ”portul trandafirilor” și este stațiunea preferată a slovenilor, dar și una dintre cele mai cosmopolite zone din țară. Mai ales italienii și croații profită de faptul că pot ajunge aici într-o oră și își fac vacanțele în Portorož. Pentru noi nu e chiar la o aruncătură de băț: dacă plecăm la drum cu mașina, din București, trebuie să parcurgem până la destinație aproape 1.400 de kilometri.

 

Merită efortul pentru că Portorož este o stațiune destul de mică și foarte cochetă. Plajele sunt curate și civilizate, fără vânzători ambulanți. Marea e de un albastru intens.

 

Prețurile nu sunt deloc mici. Însă, Portorož e o destinație recomandată atât turiștilor cu bani, cât și celor care pornesc la drum cu rucsacul în spate. E și o destinație pentru tineri, datorită vieții de noapte. Pot petrece nopți albe în numeroasele cluburi moderne din stațiune. Noaptea, faleza este plină de viață ca în mijlocul zilei.

 

Cât despre gastronomia locală, restaurantele aflate pe malul mării își răsfață clienții cu preparate din bucătăria istriană sau mediteraneană. Câteva exemple: minestroni pe bază de porumb, gulaș de pește, găluște cu vânat. Sigur că, fiind pe buza mării, nu lipsesc fructele de mare.

 

Sunt și câteva obiective turistice populare precum Muzeul Nautic, Catedrala Sfântul George și Biserica Sfântul Petru. Dar unul dintre cele mai impresionante evenimente are loc în luna mai. Este o expoziție internațională de ambarcațiuni, la care vin sute de expozanți și mii de gură-cască, ce vin să admire yachturile de lux.

 

Pe de altă parte, cei care vor să facă o escapadă în Italia sau Croația pot profita de distanța scurtă.

 

 

Articole Similare