Confidenţialitate

#PorteOuverte, hashtag-ul solidarităţii pariziene

Când autorităţile au decretat stare de urgenţă la Paris, vineri seara, ca urmare a atacurilor teroriste ce se petreceau în capitala Franţei, mulţi turişti s-au găsit captivi într-un oraş al nesiguranţei.

Drumul spre camera de hotel a devenit o înspăimântătoare provocare.

Hashtag-ul #PorteOuverte (uşă deschisă, în traducere) s-a răspândit rapid pe Twitter și alte platforme de socializare.

Mulţi locuitori ai oraşului s-au oferit să găzduiască străini în noaptea terorii. Au fost, totuşi, şi unele cazuri în care cei care au cerut ajutor nu l-au primit în cele din urmă.

Bilanţul atacurilor revendicate de jihadiştii ISIS a ajuns la 129 de decese. Alte peste 300 de persoane au fost rănite.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că atacurile reprezintă un act de război comis de „armata teroristă Daesh”, acronimul în arabă al organizaţiei Stat Islamic, activă în Siria şi Irak.

Autoritățile au decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei.

Atentatele au avut loc în 6 locuri diferite, între care Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, dar şi în zona centrală din apropiere de Piaţa Republicii, unde se află şi redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros comis în luna ianuarie, soldat cu 12 morţi. Alte 5 persoane au fost ucise atunci într-un supermarket.

Cele mai multe victime au fost raportate în sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al trupei americane Eagles of Death Metal. Indivizi înarmaţi au pătruns în incintă strigând „Allah Akbar!”, după care au deschis focul. Spectatorii au fost ţinuţi ostatici timp de 3 ore, cel puţin 82 fiind ucişi. Artiştii au scăpat cu viaţă.

Vârstele celor 7 teroriști ar oscila între 15 și 18 ani, potrivit postului de radio Europe 1, care citează surse din Institutul Medico-Legal al Parisului.

Atacurile au provocat consternare în toate cancelariile lumii.

Urmare a atentatelor din Paris, 3 persoane au fost arestate, la Bruxelles, într-o vastă operaţiune a poliţiei belgiene.