Arestări la Bruxelles în ancheta atacurilor teroriste de la Paris

Urmare a atentatelor din Paris, 3 persoane au fost arestate, astăzi, la Bruxelles, într-o vastă operaţiune a poliţiei belgiene.

Potrivit procuratorii franceze, o maşină înmatriculată şi închiriată în Belgia a fost găsită lângă sala de concerte Bataclan, unde au fost înregistrate majoritatea deceselor în carnagiul din capitala franceză.

Aseară, la Paris, 3 echipe de indivizi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au comis atacuri în serie. Vizate au fost restaurante, o sală de concerte şi o poartă a Stade de France, unde preşedintele francez şi şeful diplomaţiei germane urmăreau un amical de fotbal între selecţionatele ţărilor lor.

Unii dintre ei aveau paşapoarte  siriene şi egiptene. Între atacatori se numără şi un delincvent francez, aflat în evidenţa poliţiei.

Soldate cu 129 de morţi, între care şi doi români, şi cu peste 350 de răniţi, dintre care 100 sunt în stare critică, atentatele revendicate de gruparea jihadistă ISIS.

Preşedintele Francois Hollande a declarat că atacurile reprezintă un act de război comis de „armata teroristă Daesh”, acronimul în arabă al organizaţiei Stat Islamic, activă în Siria şi Irak.

Au fost decretate 3 zile de doliu naţional. Autoritățile au decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei.

Potrivit AFP, atentatele au avut loc în 6 locuri diferite, între care Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, dar şi în zona centrală din apropiere de Piaţa Republicii, unde se află şi redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros comis în luna ianuarie, soldat cu 12 morţi. Alte 5 persoane au fost ucise atunci într-un supermarket.

Cele mai multe victime au fost raportate în sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al trupei americane Eagles of Death Metal. Indivizi înarmaţi au pătruns în incintă strigând „Allah Akbar!”, după care au deschis focul. Spectatorii au fost ţinuţi ostatici timp de 3 ore, cel puţin 82 fiind ucişi. Artiştii au scăpat cu viaţă.

Atacurile teroriste de la Paris au provocat consternare în toate cancelariile lumii.