Ponta la ONU: Romania va spijini ferm lupta impotriva terorismului oriunde apare acesta

Țara noastră va participa la coaliţia contra Statului Islamic nu cu militari, ci logistic.

Situația din Ucraina, dar și amenințarea grupării Statul Islamic au reprezentat principalele teme ale discursului susținut de premierul Victor Ponta la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite. În ceea ce privește Ucraina, oficialul român s-a arătat îngrijorat de situația creată în estul Europei, după anexarea Crimeei de către Rusia.

România respinge orice presiune externă asupra statelor din estul Europei care aspiră la o integrare europeană. România susţine ferm Ucraina şi toate ţările în ceea ce priveşte integritatea teritorială şi suveranitatea. Istoria nu trebuie să fie o scuză pentru a justifica acţiuni împotriva altor ţări, dimpotrivă. Răspunsul nostru pentru orice tentaţie a istoriei este un sprijin puternic pentru o dezvoltare democratică. Trebuie să condamnăm agresiunea, să nu ne pierdem încrederea în legile internaţionale şi să acţionăm cu toţii pentru a preveni extinderea actualei crize’ a adăugat Victor Ponta.

Amenințarea terorismului, în special a grupării Statul Islamic, care acționează în Iraq și Siria, a fost o altă temă adusă în discuție de premier în fața Adunării ONU.

‘Proliferarea mişcărilor islamiste radicale şi apariţia unor noi grupări precum Statul Islamic conduc spre un nou tip de ameninţare teroristă. Trebuie să fim uniţi şi să luptăm împotriva terorismului oriunde ar apărea’, a precizat premierul român.

Țara noastră va participa la coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, dar nu cu militari, ci cu sprijin logistic, operaţional şi umanitar,