Ponta: Îmi pare rău pentru PSD, dar bine pentru PRO România

Preşedintele PRO România şi-a exprimat regretul pentru înfrângerea suferită de PSD în alegerile europarlamentare de duminică, şi – totodată – bucuria pentru scorul obţinut de formaţiunea pe care el o conduce în prezent.

“Suntem bucuroşi. Este prima confruntare electorală la care am participat. S-a terminat cu bine, deşi cu emoţii. Avem peste 5%, dar suntem un partid proaspăt înfiinţat. (…) Ne simţim extrem de îndatoraţi faţă de cei aproape 600.000 români care ne-au votat. Preocuparea noastră principală este cum să nu-i dezamăgim pe aceşti 600.000, să nu-i pierdem. (…) Au venit la vot din încredere pentru un nou proiect politic. (…) Ne dorim să creştem numărul lor şi cel puţin pentru alegerile locale să convingem până la 1 milion de români să fie alături de noi. Mulţumesc primarilor din ţară care au avut curaj deschis să fie alături de noi. (…) Le mulţumesc şi acelor primari, în special PSD, care fără să fie deschis cu noi, ne-au sprijinit foarte mult. Ştiu ei la cine mă refer şi sunt convins că anul viitor vor fi candidaţii noştri pentru funcţia de primar”, a spus Victor Ponta, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, România are nevoie de “un partid de centru-stânga modern, deschis, transparent”. “Vreau să reconstruim această idee de centru-stânga nouă, alţii se pare că nu înţeles-o. (…) Când în doi ani pierzi jumătate din voturi, ce poate fi mai clar de atât. Nu mi s-a părut nici aseară, nici azi că cineva din PSD a înţeles mesajul. Îmi pare rău pentru PSD, dar îmi pare bine pentru PRO România”.

“În 2014, eu am greşit, ascultându-l pe şeful meu de campanie, domnul Dragnea, şi am pierdut alegerile, pentru că Guvernul nu a fost în stare să le organizeze. Este inimaginabil ca după 5 ani să faci aceeaşi greşeală, să nu înveţi să o îndrepţi. Să nu vă închipuiţi că am vrut în 2014 să pierd alegerile. Nu am vrut. Am făcut o greşeală gravă şi am plătit politic pentru ea, însă eram absolut convins că, în 2019, după lecţia învăţată, mai ales că e vorba de aceleaşi persoane, tot domnii Dragnea şi Meleşcanu, nu mai repetă greşeala. E incredibil ceea ce s-a întâmplat ieri, e inacceptabil. Singurul lucru pe care putem să-l facem noi cei de la PRO România, pentru că nu suntem la guvernare, este să anunţăm că votăm imediat orice proiect de vot electronic sau prin corespondenţă în aşa fel încât ceea ce s-a întâmplat în 2014, din vina mea, îmi asum acest lucru, şi ceea ce s-a întâmplat în 2019, din prostie sau din răutate, nu există altă explicaţie, să nu se mai întâmple niciodată cu cetăţenii români din diaspora”, a adăugat Vitor Ponta.

Ministrul Afacerilor Externe a susținut, duminică seara, că nu are ce să îşi reproşeze cu privire la cozile formate la secţiile de votare din străinătate, menţionând că este nevoie de consens politic pentru schimbarea legislaţiei electorale. Potrivit lui Teodor Meleşcanu, România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS