Confidenţialitate

Polonia: Ziarele au avut prima pagină albă | Protest faţă de întârzierea reformei drepturilor de autor pe internet

Marile ziare poloneze au lăsat luni prima pagină albă pentru a face apel la Parlamentul European să adopte reforma drepturilor de autor pe internet, susţinută de artişti şi mass-media, dar contestată de giganţii internetului, relatează AFP.

“Facem apel astăzi la eurodeputaţii polonezi să dea dovadă de solidaritate şi să voteze directiva privind drepturile de autor pe piaţa unică digitală”, se explică într-o petiţie semnată de redactorii şefi de la circa 30 de publicaţii naţionale şi regionale poloneze care susţin reforma drepturilor de autor pe internet.

“Creatorii nu primesc o compensaţie suficientă pentru difuzarea operelor lor pe internet. Ei trăiesc deseori în sărăcie sau îşi părăsesc profesia”, se mai arată în textul publicat de cotidianul centrist Rzeczpospolita şi de alte ziare precum Gazeta Wyborcza (de stânga) şi tabloidul Fakt.

Susţinătorii şi opozanţii acestei reforme, ţinta unui lobby intens de mai multe luni, s-au mobilizat puternic în ultimele zile, înaintea votului din Parlamentul European prevăzut pentru marţi asupra acestei directive care s-a aflat în pregătire de doi ani.

Directiva urmăreşte să adapteze la era digitală legislaţia europeană a drepturilor de autor, care datează din 2001, o epocă în care YouTube, deţinut de Google, nu exista.