Polonia îşi meţine poziţia privind reformele în justiţiei

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a apărat controversatele reforme din sistemul judiciar susţinute de conservatorii aflaţi la putere în ţara sa, la întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Comisei Europene, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles.

„I-am explicat (lui Juncker) ce înseamnă pentru noi reformele în justiţie”, a spus Morawiecki.

Deşi ambele părţi s-au exprimat pe un ton prietenos după întâlnirea ce a durat mai mult de două ore, premierul conservator polonez a insistat că ţara sa nu va ceda presiunilor europene  și nu își va schimba părerea de faţă de noile legi în domeniul justiţiei, adoptate de Polonia.

„Intenţia noastră este să îmbunătăţim sistemul, să-l facem mai corect şi mai obiectiv”, a continuat premierul polonez.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat luna trecută două legi despre care criticii afirmă că riscă să conducă la politizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Anterior în aceeaşi zi, Comisia Europeană a activat împotriva Poloniei Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene şi a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra măsurilor de reformă a sistemului judiciar.

Aceste măsuri au fost considerate „un risc evident de încălcare a statului de drept”.

În ultima etapă a acestei proceduri, Polonia şi-ar putea vedea suspendat dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene şi în Consiliul European, dar pentru aceasta este nevoie de un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a anunţat deja că se va opune.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS