Polonia, explicatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Doi detinuti de la Guantanamo au declarat ca au fost torturati in Polonia

Polonia va da, astăzi, explicații la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la implicarea sa în scandalul închisorilor secrete CIA.

Totul după ce doi deținuți, un palestinian și un saudit, de la Guantanamo au declarat că au fost torturați în această țară.

Avocații celor doi deținuți de la Guantanamo susțin că Varşovia ‘în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat’, a autorizat CIA să îi închidă în secret în Polonia timp de mai multe luni, acum 10 ani. Deținuții ar fi fost supuși unor tratatemente inumane sau degradante, fiind torturaţi, inclusiv prin tehnica ‘simulării înecului’.

Avocații mai spun că autorităţile poloneze au ignorat faptul că agenţii americani i-au transferat pe cei doi la Guantanamo, unde se află şi în prezent, fără să fi fost judecaţi. CEDO va da o decizie în acest caz peste câteva luni.

În Polonia, a fost deschis un dosar în acest caz încă de acum 5 ani, dar justiția nu a ajuns la nicio concluzie. Comitetul ONU împotriva torturii vorbește de o tergiversare a dosarului.

Un caz similar a fost și în Macedonia. CEDO a obligat Skopje să plătească 60.000 de euro daune morale unui fost deținut de origine libaneză. Polonia este una dintre numeroasele țări din Europa, suspectate că ar găzdui închisori secrete ale CIA, și în care sunt aduși deținuți care ar aprține rețelei teroriste al-Qaida. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită acestor țări, inclusiv României, să iniţieze o anchetă ‘independentă, imparţială, detaliată şi eficientă’ cu privire la implicarea în programul închisorilor CIA.