Confidenţialitate

Polonia ar urma să renunțe la poziția de forță adoptată în privința condiționării votării bugetului UE

Varșovia, dar și Budapesta, condiționează votarea următorului buget al Uniunii de eliminarea sacțiunilor financiare dacă nu se respectă statul de drept.

Vicepremierul Poloniei a discutat, joi seară, cu mai mulți lideri europeni, iar după aceste convorbiri, s-a arătat dispus la negocieri.

Anterior, surse diplomatice avertizaseră că Uniunea are deja un plan B: Polonia și Ungaria să fie excluse de la fondurile destinare refacerii economiilor afectate de criza sanitară.

În cursul acestei luni, cât mai devreme posibil, ar trebui ca următorul buget al Uniunii dar și fondul de refacere economică, să primească ultimele aprobări, astfel încât statele membre să poată accesa banii comunitari, vitali în această criză, chiar de la 1 ianuarie.

Numai că Polonia și Ungaria nu concept, în continuare, ca anumite fonduri comunitare să se aloce în funcție de cât și cum se respectă statul de drept, așa cum a votat Parlamentul European.

Cum votul pentru aceste două bugete este unanim, cursul normal al intrării în vigoare al celor 2 bugete este blocat.

Joi seară, cu doar câteva zile înaintea unui nou Consiliu European, președinta Comisiei Europene i-ar fi transmis liderului Parlamentului European, că cele 750 de miliarde  de euro din fondul de recuperare economică vor fi împărțite la 25 de state, așadar Polonia și Ungaria ar putea să nu mai primească zecile de miliarde de euro cuvenite.

Apoi, vicepremierul Poloniei, Jarosław  Gowin, aflat deja la Bruxelles a anunțat că țara sa ar dispusă să renunțe la dreptul de veto pentru aprobarea bugetelor, dar numai dacă liderii Uniunii adoptă mai întâi o declarație pe tema condiționării acordării banilor europeni statelor membre de respectarea statului de drept.

Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat, pentru Europa FM, că spre deosebire de Polonia, Ungaria nu a dat încă niciun semn de deschidere și că acum miza este ca toată lumea să revină la masa negocierilor.

Dacă nu se va ajunge la consens urgent, de la 1 ianuarie, Uniunea Europeană va avea un buget limitat, de avarie, suficient pentru funcționare limitată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru