Poliţiştii de frontieră de la Moraviţa, arestaţi preventiv pentru corupţie, numeau mita ”ciocolată” sau ”tradiţie”

Poliţiştii de frontieră cereau bani ”de-o cafea sau un suc”. Sumele primite erau cuprinse între 10 lei şi 50 de euro.

In momentul in care împărţeau între ei banii obţinuţi, stingeau lumina, se arată în motivarea deciziei de arestare dată de Tribunalul Timiş, care încadrează aceste fapte în categoria ”micilor găinării”.

Astfel, şoferii de tir erau întrebati dacă au ciocolată în cabină, adică li se cerea mită. Potrivit Tribunalului, contrabandiştii erau dispuşi să ofere mită atât vameşilor, cât şi poliţiştilor de frontieră, pentru a nu plăti taxele aferente introducerii în ţară a unor utilaje.

Documentul mai arata ca poliţiştii identificau ”din priviri” persoanele care erau dispuse să dea bani pentru a scăpa de control.

In plus, poliţiştii de frontieră primeau nu numai bani, ci şi diferite bunuri, precum lădiţe cu roşii.

Insa, daca stiau ca exista anchete ce vizau activităţile din frontieră, pentru o anumită perioadă de timp, poliţiştii de frontieră refuzau orice oferta de mita din partea persoanelor care nu făceau parte din ”cercul de protejaţi”. De altfel, magistratii sustin ca aceste fapte au fost invocate în apărare de inculpaţi, aceştia apreciind că refuzul de a primi mită ar trebui premiat.

Şaptesprezece poliţişti de frontieră, între care şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa şi un şef de tură, au fost arestaţi preventiv, pe 1 iunie. Acestia sunt suspectati că au ajutat contrabandişti de ţigări, au sprijinit traficul de migranţi şi au favorizat infractori daţi în urmărire generală să iasă din ţară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS