Confidenţialitate

Polițist, despre cazurile de violență în familie la care intervine: În 80% din cazuri, soțiile își apără soții violenți | VIDEO

Cele mai multe victime ale violenței domestice își apără agresorii în fața oamenilor legii, mărturisește un polițist intrat în direct la Deșteptarea României.

Tiberiu este polițist de proximitate și spune că lucrează în domeniul ordinii publice de 15 ani, prilej cu care s-a lovit de foarte multe cazuri de violență domestică. Este greu să monitorizezi toate situațiile, mai ales că posturile sunt mult prea puține comparativ cu situația din teren, spune polițistul:

„La locul de muncă unde lucrez eu suntem 12 polițiști de proximitate la un municipiu cu 200 și ceva de mii de locuitori. Cum credeți că se poate face un lucru bun când un polițist are atâtea pe cap?”

Acesta a povestit cum, în cele mai multe dintre situații, soțiile abuzate ajung să își apere soții violenți atunci când polițiștii ajung la locul agresiunii, oferind și un exemplu concret:

„O familie cu 4-5 copii, care locuiesc într-o locuință socială, în care doamna se împacă veșnic și care, în 10 ani de zile s-au făcut peste 100 de apeluri la 112. În momentul când s-a dus poliția acolo și l-a găsit pe bărbat băut, violent și a trebuit să folosească forța împotriva lui, doamna a sărit peste organele de poliție ca să-l lăsăm în pace.”

În aproape 80% din cazuri lucrurile stau la fel, mărturisește Tiberiu, la Europa FM, care a mai evidențiat o problemă în ceea ce privește protejarea victimelor:

„ În 70-80%, puteți să întrebați orice polițist, asta se întâmplă. Mai este un aspect, în momentul în care cineva a făcut o plângere, în momentul în care ai dosarul penal respectiv, dacă el a bătut-o pe ea în casă, fără martori, nimeni nu poate să administreze probe, că nu există. Orice dubiu care reiese din administrarea probelor cu privire la faptul că suspectul nu ar fi săvârșit fapta respectivă, acest dubiu lucrează în favoarea suspectului și se consideră că nu a făcut.”

Și Dana Războiu, prezentă în platoul Europa FM, spune că, de cele mai multe ori, victimele ajung să trăiască în continuare cu agresorii:

„De obicei, victima se întoarce la agresor și se întoarce de zeci de ori. În cazul abuzului de tip narcisist, ai nevoie de 7 tentative de a pleca, până reușești să pleci, sunt niște jocuri psihologice care se întâmplă. Poliția e neputincioasă pentru că nu poate să le trateze psihologic pe victime, nu poate să le dea curajul să plece.”

În cadrul campaniei Deșteptarea României, un demers editorial de o amploare fără precedent, Europa FM își propune să scoată la lumină noi perspective și soluții la vechi probleme și să ofere contextul propice unei coeziuni între toți factorii sociali implicați, motivându-i și inspirându-i cu o viziune puternică a unei Românii deșteptate.