Confidenţialitate

Politico: Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO

Mark Rutte va prelua postul de secretar general al NATO după ce toți cei 32 de membri ai Alianței Nord-Atlantice au convenit ca premierul olandez demisionar să îi succeadă lui Jens Stoltenberg. România și-a confirmat joi, 20 iunie 2024, sprijinul pentru Rutte, după ce marți și-au declarat susținerea Ungaria și Slovacia. Astfel, președintele României Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, scrie Politico.

Politico: „Mark Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic”

Noua sa funcție va începe până la 2 octombrie, cu puțin peste o lună înainte de alegerile din SUA, care vor influența soarta alianței militare care a servit drept cea mai de succes măsură de descurajare a Europei de Est în fața unei Rusii agresive, mai scrie Politico.

Fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat republican, s-a angajat să rămână în NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul american pentru Ucraina dacă va fi reales.

Politico: „Căutarea lui Rutte pentru postul de conducere al NATO a fost o călătorie lungă”

„Cu toate acestea, observatorii îl creditează pe Rutte ca fiind un <<șoptitor al lui Trump>>, datorită capacității sale de a face înțelegeri cu politicieni din diferite medii, câștigând chiar și laudele președintelui american de atunci: <<Îmi place tipul ăsta!>>.

Faptul că Rutte a fost confirmat înseamnă, de asemenea, că problema succesiunii este clarificată înainte de luna iulie, când liderii NATO se vor duce la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Căutarea lui Rutte pentru postul de conducere al NATO a fost o călătorie lungă. El face campanie pentru acest post din noiembrie anul trecut.

Rutte a fost criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est, care au pus la îndoială sprijinul său de dinainte de 2014 pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2”, a scris Politico.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Financial Times: SUA ar putea opri toate comenzile deschise pentru sistemele Patriot până când Ucraina va avea suficiente pentru a se apăra