Confidenţialitate

Poliția Română: „Cereți ajutorul dacă vi s-a blocat accesul la fișierele din calculator”

Luați măsuri și cereți ajutorul poliției imediat dacă observați că fișierele de pe calculator v-au fost criptate și dacă vi s-au cerut bani în schimbul deblocării lor.

Este mesajul transmis azi de Poliția Română, care a depistat o adevărată campanie prin care se încearcă fraudarea unor persoane care utilizează internetul prin sisteme informatice în numele Poliției.

Nu deschideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link ce pare neobișnuit primit pe rețelele de socializare sau de la diverse persoane în timpul unor conversații online.

Sunt sfaturile transmise de polițiștii specializați în criminalitate informatică.

Dacă observați că nu mai puteți accesa fișierele, că aveți calculatorul virusat și dacă cineva v-a solicitat bani pentru a vă permite din nou accesul la acestea, cereți ajutorul autorităților.

„În situația în care primiți un astfel de mesaj, este important să știți că este o fraudă și să nu dați curs cererii! Sesizați poliția dacă aveți calculatorul criptat sau dacă ați plătit” – transmite Poliția Română într-un comunicat care atrage atenția să nu plătiți nicio sumă, pentru că oricum nu veți recapătă fișierele.

De folos pentru a evita astfel de atacuri sunt programele antivirus și back-upuri regulate ale datelor stocate în sistemele informatice, mai amintesc polițiștii.