Confidenţialitate

Poliția din Țăndărei, invadată de lilieci

De aproape o lună de zile, polițiștii din Țăndărei trăiesc în secție cu 30 de lilieci.

Animalele – protejate prin lege – zboară din când în când prin birouri. Ele și-au făcut cuib în sediul Poliției, mai exact într-o clădire degradată, care nu a mai fost reparată de mult.

Exasperați de lilieci, polițiștii au apelat la Poliția Animalelor, apoi la Societatea Ornitologică din România.

Însă, cei care se ocupă de aceste animale și care au preluat problema sunt de la Asociația Wilderness Research and Conservation.

Dragoș Măntoiu este președintele Asociației. El a povestit pentru Europa FM că nu avem de-a face cu un caz singular.

Deseori, colonii de lilieci își fac cuib în clădiri locuite și nu e deloc simplu să înlături animalele de acolo.

La Țăndărei, un angajat al poliției a fost instruit cum să prindă animalele, atunci când acestea zboară prin încăperi, fără să le facă rău.

Trebuie să le pună apoi într-o cutie de carton, de unde vor fi preluate de reprezentanții Asociației.

Dragoș Măntoiu spune că vor intra într-o hibernare indusă, iar la primăvară vor fi eliberați într-o pădure.

Întreaga poveste, poate fi ascultată aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Protectia si Studiul Liliecilor/ Organizație pentru protecţia mediului înconjurător

La rândul său, ONG-ul Protecția și Studiul Liliecilor povestește pe pagina sa de Facebook:

Astăzi ne-am confruntat cu un caz dificil. O colonie de lilieci a populat poliția din Orașul Țăndărei. Aceștia au solicitat ajutor prin Poliția Animalelor Ialomița, către Societatea Ornitologica Romana care mai departe a redirecționat apelul echipei Wilderness Research and Conservation și Fundaţia Visul Luanei . Când am ajuns la fața locului am observat animale prin toată clădirea. Acestea sunt destul de complicat de capturat fără a distruge pereții instituției. Am decis să lucrăm împreună cu echipa poliției pentru a captura și reloca pe rând animalele, pe măsură ce intră în camerele instituției, în condiții de siguranță. Primele 5 animale din specia Pipipstrellus kuhlii au ajuns astăzi la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice. Acestea au fost îngrijite de echipa medicală, fiind destul de slăbite și urmează a fi induse în hibernare artificială. Ulterior animalele vor fi eliberate în zona de proveniență, nu înainte ca secția de poliție să fie izolată cel puțin pe interior. Toate aceste activități sunt voluntare. Dacă doriți să le sprijiniți, puteți redirecționa impozitul pe venit sau profit folosind acest link – https://redirectioneaza.ro/liliecii-din-mediul-urban.