Poeta Nora Iuga și actorul Ion Caramitru vor fi premiați de președintele Iohannis

Poeta Nora Iuga va primi Ordinul Naţional ”Pentru Merit”, în grad de Comandor, iar directorul Teantrului Naţional va primi Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de Cavaler.

“Sunt două simboluri pentru lumea literară şi lumea teatrului şi, evident, un motiv în plus pentru a spune că pentru preşedintele României cultura reprezintă una dintre valorile de bază ale României”, a afirmat Mădălina Dobrovolschi. Ceremonia va avea loc la Palatul Cotroceni, la ora 16.00. Decretele au fost semnate pe 9 martie.

Nora Iuga va fi decorată de preşedintele Klaus Iohannis “în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii şi culturii literare româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume”, a informat Preşedinţia.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat în jur de 20 de volume de versuri şi a tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller.

Volumul ”Harald şi luna verde” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia (ediţia 2015) şi nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea ”Proză” (ediţia 2015).

La 86 de ani, Nora Iuga este una dintre cele mai publicate și mai citite poete din România. Este foarte cunoscută și chemată frecvent la lecturi publice de poezie în Germania.

În 2007, a primit premiul Academiei Germane pentru Poezie și Limbă, iar astăzi a primit Crucea de merit cu colanul ordinului de onoare a Republicii Federale a Germaniei, drept recunoaştere a înaltei sale contribuţii în plan literar la consolidarea relaţiilor culturale româno-germane.

Cu ocazia acordării acestul premiu, Nora Iuga povestea la Europa FM. Detalii AICI.

La vârsta de 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar.

În cel privește pe actorul Ion Caramitru, acesta a fost ministrul culturii între 1996 – 2000.

A participat la revoluția română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989. Alături de Mircea Dinescu a anunțat la televiziune căderea regimului Ceaușescu.

Și el a primit de-a lungul carierei sale mai multe decorații, printre care Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord), Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997) și Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS