Confidenţialitate

Podul lui Dumnezeu, minunea din Mehedinţi – GALERIE FOTO

Podul lui Dumnezeu, din comuna Ponoarele, judeţul Mehedinţi, este cel mai mare pod natural din România, al doilea ca mărime din Europa, şi singurul din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj.

Partea cea mai cunoscută a podului este cea văzută din Crovul Peşterii, de unde poate fi admirată structura lui etajată, formată din blocuri de calcar suprapuse.

Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, podul se arată ca un arc uriaş, pe sub care se admiră Dealul Peşterii.

Podul lui Dumnezeu, lung de 30 de metri, înalt de 13 metri şi lat de 22 metri, s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii.

Legat de Podul lui Dumnezeu s-au păstrat mai multe legende:

Una dintre ele spune că aici locuia Dracul, iar oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el. Dumnezeu i-a ascultat şi a lovit cu palma în tavanul peșterii, acolo unde locuia Dracul, care s-a prăbușit peste intrare. Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.

Altă legendă spune că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodin să treacă spre Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, loc unde a vrut să construiască o mănăstire.

În apropierea Podului lui Dumnezeu se află și două lacuri, mai puțin obișnuite, Zătonul Mare și Zătonul Mic, care comunică pe căi subterane cu sistemul carstic.

Podul lui Dumnezeu, înconjurat de liliac, câmpii cu animale blânde şi peisaje de vis, este o minune a naturii, monument natural protejat datorită unicităţii sale în lume.

* Podul lui Dumnezeu a fost vizitat cu sprijinul agenţiei Scorilo Turism. 

Foto: Lavinia Dragomir