Spectacolul PODU’ aduce în faţa publicului o temă mai puţin abordată în trecut: sinuciderea.
Spectatorii urmăresc, timp de o oră şi jumătate, un spectacol plin de savoare şi umor, în care un intelectual neînţeles, interpretat de Horaţiu Mălăele, un îndrăgostit, rol jucat de George Ivaşcu, şi o artistă – Meda Victor, ‘stau la coadă în faţa morţii’.
Personajele se întâlnesc pe ‘podul sinucigaşilor’, unde aşteapta un tren care să le pună capăt zilelor, şi fac haz de propria lor neputinţă. Ideea sinuciderii celor trei personaje, care îşi povestesc propriile drame, nu se concretizează, pentru că, de fapt, nici unul dintre ei nu vrea să moară cu adevărat. Este de fapt esenţa piesei, care îl face pe spectator să plece spre casă cu ideea că există întotdeauna speranţa şi motivaţia pentru care viaţa merită să fie trăită.
Destine frânte. Trei destine, trei poveşti de viaţă, trei tipologii. Îndrăgostitul – bizarul şi logicul metrolog – a fost abandonat de iubita lui pentru alt bărbat mai înalt, mai frumos şi puternic. Deşi lua vitamine cu regularitate, pentru menţinerea tonusului, nimic nu l-a ajutat să îşi recâştige iubita, aşa că a decis să meargă pe pod. Cel de-al doilea personaj care alege podu’ este o tânără care a picat examenul la actorie şi, spune ea, a fost ‘călcată în picioare de toată lumea’. Al treilea personaj este un intelectual nefericit, ‘copilul secolului’, ale cărui creaţii literare absurde sunt de neînţeles. Toţi trei aşteaptă ‘trenul morţii’. Deşi ţine un ceas în mână şi socoteşte minutele care se scurg până la momentul morţii, îndrăgostitul e primul care dă bir cu fugiţii. Artista vede în intelectual un posibil iubit, care, în aceste condiţii, zăreşte o speranţă pentru reuşita operei lui. ‘Podu” este un regal actoricesc, de la care plecăm cu ideea că există, întotdeauna, o şansă şi o speranţă pentru care viaţa merită a fi trăită, fie măcar din curiozitatea de a şti ce se întâmplă mâine.
HORAŢIU MĂLELE aniversează 40 de ani de carieră în cadrul primei ediţii FEST PE LIPSCANI. Manifestarea culturală va avea loc în perioada 12-21 septembrie la Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani şi se va concretiza în forma unui maraton teatral inedit şi unic, ce va conţine 10 spectacole şi două proiecţii ce îl vor avea ca protagonist – fie ca actor, fie ca regizor – pe marele artist român.
PROGRAMUL Fest Pe Lipscani este următorul:
12 Septembrie, ora 20 – ‘PODU”
13 Septembrie, ora 20 – ‘MĂSCĂRICIUL’
14 Septembrie, ora 20 – ‘CAFENEAUA’
15 Septembrie, ora 20 – ‘SCRISOAREA’
16 Septembrie, ora 20 – ‘CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ŞI ÎN STELE’
17 Septembrie, ora 20 – ‘LECŢIA’
17 Septembrie, ora 21:30 – proiecţie ‘NUNTA MUTĂ’
18 Septembrie, ora 20 – ‘DINEU CU PROŞTI’
19 Septembrie, ora 20 – ‘REVIZORUL’
20 Septembrie, ora 20 – ‘FEMEIA CARE ŞI-A PIERDUT JARTIERELE’
20 Septembrie, ora 21:30 – proiecţie ‘FUNERALII FERICITE’
21 Septembrie, ora 20 – ‘ÎN VALEA CU PARFUM DE FLORI ŞI ZUMZET DE ALBINE…’
Detalii pe www.festpelipscani.ro.
Biletele se pot procura online pe www.bilete.ro si de la casieria Teatrului de pe Lipscani, zilnic, intre orele 12:00-22:00.