Confidenţialitate

PNL, USR PLUS și UDMR reiau negocierile | AUDIO

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare se reiau, joi, între PNL, USR PLUS și UDMR.

După blocajul din weekend, liberalii au venit cu propunerea Orban premier, o idee care a fost respinsă însă atât de USR PLUS, cât și de UDMR.

Discuțiile dintre cele trei partide urmează să aibă loc, într-o primă fază, doar la nivel de lideri.

Ludovic Orban a primit, miercuri, un mandat flexibilizat de la colegii din PNL, care îi permite să negocieze inclusiv șefia guvernului pentru el însuși.

Dacă oficialii USR PLUS sunt de acord cu un guvern condus de Ludovic Orban, atunci vor primi șefia Camerei Deputaților, urmând ca Florin Cîțu să fie instalat ca președinte al Senatului.

Alianța USR PLUS respinge categoric, însă, varianta liberalilor, deoarece ”nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

Ei spun că sunt de acord cu premier de la PNL, dar acesta să nu fie Ludovic Orban și cer în continuare șefia Camerei Deputaților.

Adoua variantă a USR PLUS este aceea ca Ludovic Orban să preia șefia Camerei Deputaților, dar atunci să fie desemnat Dacian Cioloș premier.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că așteaptă, dacă se poate, un consens între partidele politice de centru dreapta. Șeful statului a precizat că va desemna drept candidat la funcția de prim-ministru acea persoană, indiferent că este Orban, Cîțu sau altcineva, cu care toate cele trei partide vor fi de acord.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre