Confidenţialitate

PNL și USR PLUS au acceptat condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților

Partidele aflate la guvernare a ajuns la un compromis pentru deblocarea dezbaterilor pe proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. Actul normativ urmează să intre joi în dezbaterea Camerei Deputaților.

PNL și USR PLUS au acceptat condiția pusă de UDMR pentru a vota desființarea Secției speciale, și anume introducerea unei imunități sporite pentru magistrați, astfel încât judecătorii și procurorii să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, au explicat surse din cadrul coaliției, secția de judecători a CSM va aviza trimiterea în judecată a judecătorilor, iar secția de procurori va aviza trimiterea în judecată a procurorilor.

Compromisul a fost acceptat marți după-amiază, în cadrul unei întâlniri a coaliției cu ministrul Justiției, Stelian Ion. Acest aviz pentru trimiterea în judecată a magistraților a fost cerut și de CSM, ca o garanție pentru respectarea independenței judecătorilor și procurorilor.

În prezent, Legea 303 / 2004 prevede că avizul CSM este necesar doar pentru percheziția, reținerea sau arestarea judecătorilor sau procurorilor, nu și pentru trimiterea lor în judecată.

Potrivit surselor citate, cealaltă condiție a UDMR, și anume ca dosarele care vizează magistrați să nu mai fie anchetate de DNA, ci de Parchetul General, nu a fost acceptată.

La acest capitol s-a convenit respectarea competenței materiale a Parchetelor, dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni de corupție urmând a fi instrumentate în continuare de DNA.

roiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost adoptat de Guvern și transmis Parlamentului luna trecută.

Ministrul Stelian Ion declara la acel moment că Secția specială este o anomalie juridică, creată cu nerespectarea unor principii fundamentale, care a adus multe probleme.

Foto: Inquam Photos / George Călin