PNL, PMP şi reprezentantul Parchetului General au părăsit şedinţa unde se dezbat legile Justiţiei

Parlamentarii PNL şi cei ai PMP au părăsit miercuri şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei.

Gestul a fost făcut după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD – ALDE – UDMR.

Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.

”Ceea ce se întâmplă în sală este o mişelie politică, o mişelie legislativă şi, dacă-mi permiteţi, o bădărănie parlamentară. Modul în care s-au desfăşurat lucrările confirmă ceea ce ne temeam cu toţii: nu e vorba de un demers bine intenţionat, e vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea de măcelărire a legilor justiţiei”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu după ce liberalii au părăsit şedinţa.

”Există nu sute, ci mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânşii sunt ca Făt Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alţii în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă şi una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar”, a explicat, la rândul ei, senatoarea ĂNL Alina Gorghiu.

Ea a acuzat PSD şi ALDE că ”bagă pumnul în gura” tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.

Înainte de a părăsi sala, liberalii au propus, fără succes, ca legile justiţiei să intre în procedură parlamentară normală, iar comisia specială condusă de Florin Iordache să renunţe la dezbaterea actelor normative.

La propunerea PSD şi a UDMR, programul comisiei a fost prelungit până miercuri la ora 19:00.

Primul act normativ luat în discuţie miercuri a fost legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cea mai contestată modificare în acest caz a fost limitarea preşedintelui României de a refuza o singură dată numirea unui procuror şef şi scoaterea şefului statului din procedura de demiterea a unui procuror şef.

Coaliţia PSD – ALDE a conceput un calendar accelerat pentru trecerea rapidă prin Parlament a modificărilor legilor justiţiei: zece zile în Camera Deputaţilor şi zece zile în Senat, ceea ce înseamnă că în următoarele trei săptămâni se va da votul final pe modificările respectivelor acte normative.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS