Confidenţialitate

PNL nu susține creșterile salariale din Sănătate și Educație. Alina Gorghiu: ”PSD vrea să mintă populația pentru voturi”

Pomeni electorale în prag de alegeri: pe holurile Parlamentului e în toi disputa privind creșterile salariale în sănătate și educație aprobat de comisiile de specialitate.

Lidera PNL, Alina Gorghiu, a declarat că liberalii nu sunt de acord cu majorările susținute de parlamentarii PSD.

Vorbim de o majoritate PSD-ALDE în comisie care nu face decât să dea fără număr amendamente votate de colegii lor. Nu poți face față nici în plen: dacă vor vrea să treacă aceste modificări la ordonanță o vor face (…) Este vorba despre un act de iresponsabilitate politică, un act neconstituțional, un act nesustenabil. Ca atare, nu înțeleg ce vor să facă”, a spus Alina Gorghiu.

Șefa PNL a spus că liberalii nu vor susține în plen modificările la legea salarizării.

Eu nu am niciun fel de disponibilitate să mutilez o lege a salarizării în domeniul bugetar doar pentru că PSD vrea să mintă populația pentru voturi”, a adăugat lidera PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alina Gorghiu e de părere că sindicatele care insistă acum pentru creșteri salariale au căzut în capcana întinsă de parlamentarii aflați în goana după voturi.

Putem evita toată această sarabandă a populismelor dacă sindicatele vor înțelege că nu trebuie să se lase folosite în campania electorală de Dragnea. Dragnea, repet, 3 ani de zile cât a fost la guvernare n-a avut o durere nici în vârful de fir de păr. Nu l-a interesat nici de salarii, nici de majorări salariale, de nimic”, a spus Alina Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amintim, cu aproximativ două luni înainte de alegerile parlamentare, aleșii au votat astăzi, în Comisiile de Buget și Muncă, mai multe amendamente care prevăd creșteri salariale în cele două domenii.

De pildă, pentru cei din sistemul sanitar, majorarea va fi, în medie, de 15 procente, a explicat deputata PSD Rovana Plumb, membră în Comisia pentru muncă.

La ședința comisiilor au fost prezenți doar parlamentari de la PSD, ALDE şi minorităţi. Raportul cu majorările salariale a fost adoptat în unanimitate. Proiectul va merge şi la Comisia juridică, iar apoi va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Drept urmare, Federația Sanitas a hotărât să suspende greva general din spitale. Cel puțin până luni, când așteaptă un vot final în plenul Parlamentului.

Între timp,  Ministerul Sănătăţii a depus acţiunea prin care cere instanţei să constate că greva generală a Federaţiei Sanitas este ilegală.

Reprezentanţii Ministerului subliniază că acte normative în vigoare stabilesc condiţiile clare în care poate fi declanşat un conflict de muncă şi în care pot fi solicitate majorări salariale.