PNL începe negocierile politice pentru formarea guvernului

Liberalii l-au mandatat pe Florin Cîțu să înceapă, de joi, negocieri politice care să îi asigure susținerea pentru o echipă guvernamentală.

Nominalizarea actualului ministru al Finanțelor are susținerea președintelui Klaus Iohannis, potrivit PNL.

De altfel, Florin Cîțu se află la a doua tentativă de acest fel. În luna martie, în ceea ce s-a dovedit o sarabandă politică, acesta s-a retras chiar înainte de votul de învestitură din Parlament, deschizând calea pentru ca Ludovic Orban să revină la Palatul Victoria după ce fusese destituit prin moțiune de cenzură.

Liberalii au stabilit, miercuri, să negocieze formarea unor majorităţi parlamentare cu USR-PLUS, UDMR şi cu grupul minorităţilor.

Surse din cadrul USR-PLUS au declarat pentru Europa FM că susținerea pentru un cabinet condus de Florin Cîțu va depinde de rezultatul negocierilor politice.

Printre numele de liberali vehiculate, în ultimele zile, pentru șefia viitorului guvern s-a numărat și cel al lui Nicolae Ciucă, actual premier interimar. Mai multe organizații neguvernamentale i-au cerut public șefului statului să nu accepte o persoană cu profil militar pentru conducerea guvernului. Înainte de a fi ministru al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major.

După recenta demisie din fruntea executivului, Ludovic Orban va fi susținut de PNL pentru șefia Camerei Deputaților.

În tot acest timp, social-democraţii insistă că ar trebui să aibă întâietate la alcătuirea unei formule de executiv, întrucât s-au clasat pe primul loc la recentele alegeri, după cum au confirmat rezultatele finale prezentate miercuri.

La începutul săptămânii, președintele Klaus Iohannis își arăta satisfacția că se conturează formarea unei coaliții de dreapta.

Prin vocea lui Alfred Simonis, PSD susține că șeful statului ar merita să fie suspendat, iar un asemenea demers nu este exclus în viitor, după ce va fi depășită criza sanitară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS