Confidenţialitate

PNL dă în judecată Guvernul

 

Săptămâna viitoare, PNL va ataca, în contencios administrativ, hotărârea de guvern privind alegerile locale – a anunțat, la Satu Mare, copreședinta PNL, Alina Gorghiu.

Ea spune că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituțională.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

”Săptămâna viitoare, după ce vom avea BPN, vom iniţia demersurile pentru atacarea acestei hotărâri de Guvern în instanţa de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerilor primarilor într-un singur tur. Nu există democraţie în România dacă nu vom reuşi să impunem două tururi de scrutin”, a anunțat copreşedintele PNL Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Satu Mare.

Ea a afirmat că procedura ”nu este uşoară”, însă liberalii vor să apere principiul reprezentativităţii aleşilor în două tururi de scrutin ”până la capăt”.

Copreşedintele PNL a susținut că sondajele arată că în cazul în care va fi un vot cu un singur tur schimbarea aleșilor locali va fi în proporţie de 15 – 17%, iar dacă vor fi 2 tururi schimbarea va fi în proporţie de 70%.

Gorghiu a mai spus că PNL va cere introducerea Ordonanţei Dragnea pe ordinea de zi a Senatului pentru ca ”în ultimul ceas, copiii lui Dragnea, traseiştii politici să îşi piardă mandatul şi să nu poată organiza alegerile locale”. Liberalii vor mai solicita şi extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, a mai spus copreşedintele PNL.

Guvernul a adoptat miercuri hotărârile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin în cazul primarilor, așa cum prevede legea în vigoare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că “lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu se mai poate întoarce”.

“Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotărârile de Guvern care stabilesc întregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit făgaș care nu cred că se mai poate întoarce. Sigur, dacă există alte elemente de constituționalitate care pot întoarce, prin terțe decizii, aceste date nu pot să comentez. Dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin hotărâri de guvern care stabilesc întregul calendar”, a declarat Suciu, întrebat despre discuţiile privind modificarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul a decis miercuri că alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie şi a adoptat mai multe hotărâri privind organizarea scrutinului. PNL îi ceruse premierului adoptarea unei OUG pentru modificarea legii în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Premierul Dacian Cioloş a transmis că decizia aparţine Parlamentului şi că, în acest moment, nu există o majoritate care să susţină această modificare.

Alegerile locale au loc în data de 5 iunie.