Ploile torentiale si vantul puternic au provocat inundatii si pagube insemnate si in tarile vecine

În Serbia, premierul a anunțat că va declara stare de urgență pe întreg teritoriul țării.

Este cel mai mare dezastru din istoria Serbiei – a spus premierul Aleksandr Vučić, care e decis să declare stare de urgență pe întreg teritiriul țării. Situația cea mai gravă este în vestul și sud-vestul Serbiei. Sute de persoane au fost deja evacuate din calea apelor, și le vor urma și alte câteva sute.

Din cauza ploilor abundente, traficul a fost închis pe principala arteră ce leagă Belgradul de vestul țării și de Muntenegru. De asemenea, e suspendat traficul feroviar către Muntenegreu și către sudul țării, iar în Belgrad, s-a luat decizia ca toate școlile să fie închise până la sfârșitul săptămânii.

Și în Bosnia, sute de case sunt izolate sau acoperite de ape. În numeroase localități din centrul și nord-estul țării a fost instaurată starea de alertă. Inclusiv orașul Sarajevo a fost afectat de inundații. Râul care traversează capitala Bosniei a inundat o zonă de locuințe și terenuri agricole.

Pompierii și echipele de salvare le duc alimente și medicamente familiilor din localitățile izolate.

În Ungaria, o furtună puternică a provocat întreruperi în furnizarea curentului electric în 5 regiuni. Vântul care a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră a doborât mai mulți copaci care au blocat drumurile. Pentru a proteja locuințele aflate pe malurile Lacului Balaton, pompierii și localnicii au înălțat diguri din saci de nisip. Iar pericolul nu a trecut. Pentru întreg teritoriul Ungariei a fost emisă o alertă de furtună.