Confidenţialitate

Ploile au produs pagube în mai multe zone din ţară

Ploile abundente de aseara au produs pagube insemnate in județele Bacău, Bihor, Cluj, Iași, Neamț, Satu Mare și Vasului. Zeci de localitati au fost indundate si sute de case au fost evacuate.

In judetul Neamț, 23 de localitati si 65 de localitati au fost afectate dar și porțiuni întregi din orașele Piatra Neamț și Tg Neamț au fost inundate. Cea mai gravă situație a fost in comuna Văleni unde apa din curțile oamenilor a depășit o jumătate de metru. De teama ca apa le va intra in case oamenii din mai multe famili s au refugiat la rude.

Precipitatiile au provocat pagube insemnate si în mai multe zone din județul Vaslui. În localitatea vasluiană Doagele, drumul de acces a fost rupt de puhoaiele de apă, iar oamenii au rămas izolați. În zonă nivelul apei a depășit un metru.

De asemenea, probleme au fost și pe Drumul European 581, spre Vama Albița. Aici mai multe poduri au fost avariate. În licalitatea Hoceni mai multe drumuri au fost inundate, iar la Rebricea torenţii s-au adunat de pe versanţii din împrejurimile satului și au inundat casele oamenilor, dispensarul medical şi farmacia. Zeci de gospodării au fost inundate și în orașul Negrești.
Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii pe râul Tutova, în judeţele Bacău şi Vaslui, şi o atenţionare cod portocaliu de inundatii în judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

In ultimele ore pompierii miliari au actionat in zonele afectate de inundatii. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au dispus dislocarea în județele Bacău și Vaslui a 4 echipaje de pompieri cu motopompe de capacitate mare și autocamioane de intervenție din județele Harghita, Galați, Buzău și Covasna.

Având în vedere avertizările hidrometeorologice pentru perioada următoare, peste 5.000 pompierii militari sunt mobilizați, pregătiți să intervină în sprijinul comunităților posibil afectate de vremea rea.