Confidenţialitate

Ploiești: Dosar penal după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse

16 monumente au fost dărâmate, trei dintre ele fiind găsite sparte.

Poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti  îi caută acum  pe autori.

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a catalogat incidentul de la Ploieşti drept “unul dintre cele mai abjecte acte posibile”.

“Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Vexler, pe pagina sa de Facebook.

Primăria Ploieşti a anunţat că, luni dimineață, reprezentanții Serviciului de Gospodărire Urbană, care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi și are în administrare mai multe cimitire din oraş, vor evalua pagubele pentru a începe cît  mai repede repararea monumentelor vandalizate.

”Condamnăm astfel de acte, care ţin de negura istoriei. Sunt convins că organele abilitate îşi vor face datoria şi vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat primarul oraşului, Andrei Volosevici.