Plimbare pe malul Dunării la Bratislava

Toți ne amintim de la lecțiile de geografie că Dunărea trece prin patru capitale, iar Bratislava este una dintre acestea. La fel ca la Budapesta, fluviul trece prin inima orașului și-l taie în două: partea istorică – pe un mal, iar partea modernă – pe celălalt mal.

 

Orice turist care ajunge în capitala Slovaciei trebuie să-și înceapă turul cu centrul istoric. La fel ca într-un basm, zona este înțesată de palate în stil baroc: Grassalkovich, azi reședința președintelui slovac, Palatul Arhiepiscopal, astăzi sediul Guvernului, și Palatul Primatului, locul în care a pășit și împăratul Napoleon. Apoi, tot în centrul vechi sunt catedrale și biserici importante printre care Catedrala în stil gotic Sfântul Martin și Biserica Franciscană – loc al ceremoniilor cavalerești pe vremuri.

 

Impresionant este și Castelul Bratislava, ridicat pe un deal deasupra Dunării. O vizită aici este echivalentă cu o incursiune în istoria Slovaciei, iar intrarea costă doar 3 euro.

 

Pentru a prinde aproape tot orașul într-o singură fotografie, turiștii trebuie să urce în Turnul Podului Nou pe Dunăre. De la aproape 100 de metri înălțime, din turn se observă cel mai bine frumusețea acestui oraș. Tot aici, la înălțime, se află și un restaurant luxos, în formă de farfurie zburătoare. Acest OZN se rotește ușor, aproape imperceptibil, în timp ce clienții iau masa sau beau un ceai.

 

 

Pe de altă parte, Bratislava este o capitală foarte verde, datorită localizării sale la poalele Carpaților Mici. În jurul orașului sunt păduri și podgorii, iar în oraș sunt foarte multe parcuri. Locuitorii se laudă cu primul parc public din Europa. Nu lipsesc lacurile naturale și artificiale; unele dintre ele sunt foarte apreciate de nudiști.