Plătim mai mult pentru alimente din cauza încălzirii globale. Cafeaua robusta din Vietnam și-a dublat prețul | AUDIO
Sursa foto: Shutterstock
Plătim mai mult pentru alimente din cauza încălzii globale. Un studiu publicat de cotidianul britanic „The Guardian” arată că, din cauza încălzirii din anumite regiuni, s-au scumpit cel mai mult cafeaua, ceapa, salata, orezul, cartofii…dar și varza. Valurile de caniculă și , drept urmare, de secetă – dar și fenomenele METEO extreme au afectat diferite culturi și au avut ca efect creșteri de prețuri.
Datele publicate de ziarul „The Guardian” au fost inițial publicate în revista „Environmental Research Letters”, un studiu ce analizează efectul fenomenelor meteo asupra prețului alimentelor.
Vizată a fost perioada 2022-2024 și au fost oferite 15 exemple din mai multe țări. Rezultatul: explozia prețului pentru cartofi în Marea Britanie, pentru ceapă în India, varză în Coreea de Sud și pentru cacao în Ghana.
Ca nivel de creștere, studiul arată că salata s-a scumpit de patru ori în Australia. În Ghana, prețul pentru cacao s-a majorat tot de patru ori în același interval. De asemenea, ceapa și cartofii și-au dublat prețul în India, iar orezul s-a scumpit cu 50% în Japonia.
Între 2022-2024, s-a scumpit cu 50% uleiul de măsline din Spania și Italia, iar soiul de cafea robusta din Vietnam și-a dublat prețul.
Culturile care se practică doar în anumite zone sunt foarte vulnerabile la schimbările climatice.
Un prim exemplu. Uleiul de măsline. Spania livrează 40% din producția mondială de ulei de măsline. Ca urmare a secetei severe din sudul Europei din 2022–2023, prețul uleiului a crescut cu 50% într-un singur an în toată Uniunea Europeană.






